Zoeken
  • Jacqueline Verschuren

Welk ei eet jij?

Je staat in de supermarkt en ziet het schap vol met eierdozen. Er liggen dozen met witte scharreleieren, bruine scharreleieren, vrije uitloopeieren, buiteneieren, blije kip-eieren, oereieren, rondeel-eieren en biologische eieren. De prijzen lopen van € 1,50 tot en met € 6,00 per dozijn. De dag dat ik mij verdiepte in kippenleed werd me pas echt duidelijk hoeveel soorten eieren er in de supermarkt eigenlijk verkocht worden. Wanneer ik langs een boer reed in een klein dorp in het zuiden van Friesland zag ik dat je voor € 2,50 ook een doos eieren kon krijgen van “echte” scharreleieren bij een boer. Ik zag letterlijk de kippen scharrelen op een groot erf en ben mij gaan verdiepen in de verschillende soorten eieren die in supermarkten verkocht worden. Ik kan je vertellen: dan kom je ontzettend bedrogen uit. Het scharrelei van de plaatselijke boer is niet hetzelfde als een scharrelei in de supermarkt, helaas.Het goedkope doosje eieren van de kooi-kip


Dit zijn eieren afkomstig van legkippen uit legbatterijen, wat tegenwoordig “verrijkte kooi-kippen” heten. Hier hebben 15 kippen een leefruimte van 1 vierkante meter, meestal zitten ze met 60 kippen in 1 kooi van 4 meter. Om even een duidelijk beeld te geven; dat is per kip minder dan een A4-tje aan leefruimte. De legbatterij is verboden, dus heet het nu de “verrijkte kooi”, maar het enige verschil is dat er een stokje en een plastic grasmatje in zit, waar geen enkele kip gebruik van kan maken. Een wassen neus dus. Omdat ze constant zo dicht op elkaar zitten gaan ze gestresst gedrag vertonen, zoals elkaar pikken. De snavels zijn geknipt waardoor ze elkaar niet kunnen verwonden dus trekken ze bijvoorbeeld elkaars veren eruit. Omdat ze op roosters staan, hebben ze geen moment rust, hebben ze beschadigde poten en constant stress en pijn.


Het scharrelei


Bij het woord “scharrelkip” denk je logischerwijs aan een scharrelende kip. Helaas is dat niet helemaal waar, scharrelen kunnen ze niet want ze komen sowieso nooit buiten. Een scharrelkip heeft ongeveer 2 A4-tjes aan leefruimte, in een binnenruimte. Ze leven met duizenden andere kippen in een (vaak donkere) schuur en ervaren dezelfde mate van ongemak en stress als de kooi-kip. Dat extra A4-tje levert hen dus qua levenskwaliteit niets op. 17 maanden en 300 eieren per kip later, worden ze ruw gevangen - waarbij ze veelal gewond raken - in kratten gepropt en op transport gezet naar een slachthuis in het buitenland.


Vrije uitloop eieren


De naam zegt het al, deze kippen kunnen “vrij uitlopen”. Dat houdt in dat ze een uitloop stukje naar buiten hebben van 4 m2 per kip. Het klinkt leuk, maar het zijn nog steeds grote stallen met kippen waar de kippen een hiërarchie hebben waardoor een deel niet naar buiten durft. Het is dus nog steeds verre van ideaal omdat de kippen nog steeds onvoldoende natuurlijk gedrag kunnen vertonen.


Biologische eieren


Biologische kippen hebben de meeste ruimte per kip, kunnen naar buiten en zich natuurlijk gedragen. Deze kippen zitten nog steeds met 9 kippen in een binnenruimte van 1 vierkante meter, maar hebben wel een buitenruimte van 36 vierkante meter. Buiten hebben ze dus redelijk wat ruimte, maar binnen kunnen ze nog steeds niet volledig hun natuurlijke gedrag vertonen.


Rondeel eieren


Elke supermarkt geeft dit type ei een eigen naam, bij de ene heet dit Kipster, bij de ander Rondeel en bij weer twee andere supermarkten heet dit Gijs of Vrolijke kip-ei. Deze kippen hebben een kleinere buitenruimte dan de vrije uitloop eieren - minder dan 4 m2 - maar binnen is de ruimte beter aangepast naar de natuurlijke behoeftes van de kip.


Conclusie; met elk type ei uit de supermarkt is er eigenlijk wel iets. Het is dus best lastig om het juiste type ei te kopen waar geen dierenleed aan kleeft.Het leven van de legkip


In Nederland leven voor de productie van eieren ruim 46 miljoen legkippen onder erbarmelijke omstandigheden. Ruim 6 miljoen kippen leven zelfs in afschuwelijke kooien. Nadat bevruchte eieren zijn uitgebroed in een broedmachine, worden de haantjes en hennetjes gescheiden. Haantjes worden vergast of vermalen, want die leggen geen eieren. Het gaat hier om gemiddeld 45 miljoen “nutteloze” haantjes per jaar.


De overgebleven kippen worden binnen 16 weken opgefokt bij een opfok-bedrijf. Ze krijgen 20 vaccinaties tegen allerlei ziektes, dit geldt ook voor biologische hennen. Daarna verhuizen ze naar een pluimveehouder waar ze tegenwoordig zo’n 320 eieren per jaar leggen. Ze leven hutje mutje op elkaar en krijgen het minimale voer en water enkel om in leven te blijven. Legkippen worden ongeveer 12-14 maanden “gebruikt”, waarna ze vaak niet meer rendabel genoeg zijn. Gemiddeld gaat 8 % van de kippen intussen al dood van ellende.


Wanneer kippen niet meer voldoen aan het quotum van 1 ei per 24 uur worden ze ruw gevangen en met 10 tot 15 hennen in een piepkleine kooi gepropt voor transport. Ze worden hier soms met voeten aangestampt om maar zoveel mogelijk kippen in één transporthokje te proppen. Bij het vangen ontsnappen een aantal kippen, deze worden vaak even snel aan de hooivork geregen en weggegooid, want het mag niet teveel tijd kosten allemaal. Je moet je voorstellen dat het hier gaat om loodsen met bijvoorbeeld 240.000 kippen, dit is dus lopendebandwerk.


Hier een kleine impressie van de kippen die wij binnen hebben gekregen en de komende weken zullen oplappen. Deze kippen hebben nog redelijk "geluk" gehad, omdat ze niet zwaargewond zijn.

We denken dat we zo wel een duidelijk beeld geschetst hebben van het ellendige leven van deze kippen. Wil je er meer over weten? Check alle feiten op de website van Red een legkip.


We kunnen concluderen dat veel kippen in Nederland gewoon een rotleven hebben. Kippen uit legbatterijen die gered worden van de slacht door stichting Red een legkip zien er afschuwelijk uit. Na een korte periode gefunctioneerd te hebben als legkip, met minimaal voer, slechte gezondheid, nauwelijks veren en een hoop stress, worden ze ruw in kratten gepropt om naar de slacht te gaan als soepkip. Geen enkel weldenkend mens zou hier met zijn of haar volle verstand aan mee willen werken, maar veel mensen hebben oprecht geen idee. Zoals we in het begin van dit artikel schreven, is de keuze in de supermarkt overweldigend en kennen veel mensen niet goed het verschil tussen de verschillende soorten eieren en welk leed erachter schuilt. Veel mensen denken dat scharreleieren en vrije uitloop-eieren van kippen komen die een prima leven hebben of hebben gehad. Helaas, niets is minder waar.Red een legkip


Omdat wij een ruim erf hebben met genoeg ruimte voor honderden kippen en andere afgedankte dieren, werken wij samen met Stichting Red een legkip. De kippen worden bij ons gebracht; vermagerd, futloos, met nog nauwelijks een veer aan het lijfje, oververmoeid, gestresst en soms zelfs met open wonden en schrammen. Wij lappen de kippen op, geven ze goed voer en laten ze rustig herstellen. Wanneer de kip zich weer gedraagt als een gezonde kip en er goed uitziet, kunnen ze geadopteerd worden om aan een nieuw leven te beginnen bij mensen in de tuin of op het erf. Niet iedereen heeft plek voor kippen in en om het huis, dus op afstand adopteren of doneren kan natuurlijk ook.Wij zullen jullie komende weken door middel van een fotoreportage op de hoogte houden van Tut & Toos, twee geredde legkippen die volledig gehavend bij ons binnen gebracht zijn. We willen hier even benadrukken dat deze twee kippen relatief “meevallen”. Meestal hebben de binnengebrachte kippen ook nog open wonden of gebroken vleugels of poten, maar we vinden dat voor een fotoreportage nu niet geschikt. Wel willen we dit graag even benadrukken, dat wat je hier op de foto’s gaat zien twee kippen zijn die relatief mazzel hebben gehad.


Tut & Toos zijn twee hele lieve kippetjes en hun eerste positieve ervaring is waarschijnlijk om met zijn tweeën in een hokje van 1 bij een halve meter opgesloten te zitten, in rust met goed voer en water. Ze ervaren dit duidelijk als enorme luxe terwijl wij eigenlijk al wat moeite hebben om ze een paar dagen zo “op te sluiten”. We moeten ze eerst tot rust laten komen, onderzoeken en medicijnen kunnen geven, daarom kunnen ze nog niet los op het erf of in het kippenhok. Hoe treurig is het dat deze kippen dit hokje met wat stro al als “paradijs” ervaren. Kun je nagaan wat ze straks te wachten staat: honderden meters aan gras, een enorm hok en onbeperkt voedsel en drinkwater in een gezellige groep van geredde kippen en hanen? En wie weet mogen ze zelfs ooit bij jou in de tuin komen scharrelen en in vrede gaan hemelen als hun tijd daar is.


Wat jij kunt doen!


Wil je een kip adopteren voor in je tuin of op je erf, zodat je deze kip een geweldig nieuw leven geeft en zelf verse eieren kunt rapen bij huis? Stuur ons een e-mail of Whatsapp:


info@challenge4dogs.nl

06 - 23 94 94 14 Wil je op afstand adopteren of doneren? Lees hier hoe je dat kunt doen bij stichting Red een legkip. Natuurlijk is er ook een hele simpele manier om op afstand te helpen: koop je eieren bij ons of iemand anders die aangesloten is bij stichting Red een legkip! De afgedankte kippen leggen vaak nog steeds prima eieren, welke wij verkopen voor een eerlijke prijs. Voor het geld dat we ontvangen voor de eieren kunnen we weer voer en medicijnen kopen voor een nieuwe lichting geredde legkippen. Een doosje eieren van 12 stuks kost bij ons € 2,00.Woon je niet in Friesland, of kun je niet naar Twijzelerheide komen voor je eieren? Dan kun je het volgende doen om te voorkomen dat je de legkippen-industrie sponsort en op een eerlijke manier aan goede eieren komt:


Optie 1: In de supermarkt; kies voor rondeel-eieren of als het echt niet anders kan; eieren met code 0 op het ei (dus geen code 1, 2 en 3). Eieren met code 0 komen van kippen die het minst geleden hebben. Het is nog steeds niet ideaal, maar de huisvesting van de legkippen is minder afschuwelijk dan van de eieren met code 1, 2 en 3.


Optie 2: Zoek een boer in de buurt of een hobbyist met kippen die vrij kunnen rondscharrelen en er goed uitzien. Daar kun je wellicht 1x per 2 weken of per maand doosjes eieren kopen voor een eerlijke prijs.


Optie 3: Heb je ruimte in en om het huis? Adopteer een stelletje kippen en geniet van je verse eitjes en de gezelligheid van deze zachtaardige, vaak handtamme vrolijke kippen in en om je eigen tuin!Waarom vinden wij dit zo belangrijk?


Soms zeggen mensen “het zijn maar kippen” of “het is een druppel op een gloeiende plaat”. We begrijpen die gedachte enigszins want het voelt soms inderdaad als vechten tegen de bierkaai. Maar wanneer er in het buitenland een hondentransport wordt onderschept, met hokken vol hondjes die naar de markt gaan om geslacht te worden, zijn wij met elkaar al gauw in rep en roer. Maar wat geeft ons de arrogante eer om te bepalen of het leven van een hond, koe of kip meer of minder waard is? Daarnaast is Nederland een land met mogelijkheden, waar het absoluut niet nodig is om welk dier dan ook slecht te behandelen, te mishandelen, uit te hongeren en te pijnigen, puur en alleen voor ons eigen voedsel. Tot slot willen we benadrukken dat het relatief makkelijk is om het leed van legkippen te stoppen. Je kunt er als consument voor kiezen om bepaalde eieren of bepaald vlees gewoonweg niet te kopen. Immers, geen vraag dan ook geen aanbod. Wij hopen met ons project te laten zien dat het heel makkelijk anders kan en we willen mensen bewust maken van de situatie van dieren zoals legkippen, zodat een ieder voor zich een bewuste keuze kan maken.


Zoals jullie kunnen zien, hebben we de 2 geredde legkippen Tut & Toos op de foto gezet op de dag dat ze bij ons binnen kwamen. De komende weken zullen wij ze volgen en met regelmaat op de foto zetten om te laten zien hoe zij herstellen tot weer gezonde, blije kippen.


Bronnen: Wakkerdier.nl, Redeenlegkip.nl & Milieucentraal.nl63 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

De Kong