Bonkie-fb-post.jpg

Wat is gedragsproblematiek?

cookies.png
cookies.png

Gedragsproblematiek kun je het beste omschrijven als ongewenst gedrag bij honden in meer of mindere mate. Ongewenst gedrag kan van alles zijn. We vinden iets gedragsproblematiek omdat wij en onze omgeving er last van hebben. We willen allemaal graag een hond die zich naar maatstaven en maatschappelijk verantwoord gedraagt.

 

Wat we veelal verstaan onder gedragsproblematiek bij honden is bijvoorbeeld; 

- Uitvallen naar mensen of honden 

- Niet alleen thuis kunnen zijn als de baas van huis is 

- Sloopgedrag

Maar hoe ontstaan dit probleemgedrag? Het kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan verkeerde of volledig ontbrekende socialisatie van de hond of een verkeerde raskeuze van de mens. Denk bijvoorbeeld aan iemand die heel erg gesteld is op een schoon huis en dan kiezen voor een Duitse Dog die na het drinken nog liters water uit zijn hangwangen laat lopen, of onderweg even een stuk tafelpoot mee neemt om mee te spelen. Of kiezen voor een Gold Retriever, die erom bekend staan dat ze dol zijn op water, het zijn nou eenmaal water-jachthonden. Je kunt dan misschien niet voorkomen dat hij in elke sloot wil springen tijdens het uitlaten. Ook wanneer je bijvoorbeeld houdt van een rustig, relaxed inactief leven en je kiest voor een Border Collie.

 

Het is dus in de basis belangrijk om na te denken over de keuze van het ras wat je in huis wilt halen. Je moet je dus goed inlezen en er niet te makkelijk over denken. Daarnaast heeft niet alleen elk ras bepaalde rasseneigenschappen, elke hond is ook nog een eigen individu met eigen karaktertrekken en eigenschappen. Als je hier niet goed over na denkt kan het zijn dat jouw levenswijze niet aansluit bij de behoeftes van jouw pup of hond. Meestal ontstaan problemen al in het eerste levensjaar van de pup. Over het algemeen zijn heel veel problemen te voorkomen door het volgen van een geschikte puppycursus waar je niet alleen handvatten krijgt voor het socialiseren van je pup of jonge hond, maar ook altijd vragen kunt stellen en hulp kunt krijgen bij beginnende gedragsproblemen. 

Natuurlijk is "even" elke week naar een puppycursus gaan, niet voldoende. Eigenlijk begint het hier pas. Volg ook na de puppycursus bijvoorbeeld een vervolgcursus zoals de jonge honden cursus bij Challenge4dogs. Maar ook thuis zul je aan de slag moeten met je hond. Daarom is het zo belangrijk om goed na te denken over het ras. Werkhonden willen werken, andere honden willen misschien juist weer liever lekker luien en rustig knabbelen en zijn tevreden met een normale wandeling. Kijk dus goed naar wat jij wel of juist niet leuk vind aan het hebben van een hond en zoek een passend ras bij jou als mens. Wanneer een hond elke dag klaar staat om lekker met jou te werken en behoefte heeft aan een flinke boswandeling, maar jij zit de hele dag op kantoor en hebt alleen tijd voor een blokje om van ene kwartiertje, dan doe je je hond waarschijnlijk echt tekort.

Om een hond te hebben die zich, volgens onze maatstaven, goed gedraagt, moet je je dus realiseren dat jij degene bent die hem moet begrijpen. Wees je ervan bewust dat jij een totaal andere taal spreekt dan je hond. Ter vergelijking; ga zelf eens een ochtend in een kippenhok zitten en probeer de kippen te begrijpen. Of zet een kind van 3 jaar oud in Peking en ga dan eens kijken of dat goed komt. Het zijn misschien gekke voorbeelden, maar zo is het voor pups om geboren te worden in een mensenwereld. 

 

Het begint dus bij een juiste rassenkeuze en vervolgens een fijne puppycursus, zodat je jouw puppy leert begrijpen en hem op een fijne manier socialiseert in deze mensenwereld.   

WI=ij geven individuele gedragsbegeleiding aan hond en baas vanaf € 75,- per uur. 

Coaching sessies zijn ook € 75,- per uur. 

We bieden gespecialiseerde cursussen aan zoals obedience en detectie vanaf € 175,- per 8 groepslessen met maximaal 4 deelnemers. Je vindt hier meer informatie over deze pakketten en mogelijkheden.

 

Hulp bij gedragsproblematiek

Challenge4dogs heeft ontzettend veel ervaring als het gaat om gedragsproblematiek bij honden. Onze kennis is up to date en wij blijven onszelf onderwijzen en bijleren op het gebied van gedragsproblemen bij honden. We doen ons uiterste best om de lessen op een leuke, ontspannen manier te geven voor zowel hond als baas. We werken altijd in kleine groepjes met goede begeleiding. We kunnen onze visie op hondengedrag, socialisatie en gedragsproblematiek onderbouwen en kunnen je altijd uitleggen waarom wij doen wat wij doen tijdens de cursussen en hondentrainingen bij ons in de hondenschool. 

We geven kleinschalige groepslessen waarbij er voldoende aandacht is voor iedere individuele baas en hond. Daarnaast geven wij privéles wanneer het gaat om gedragsproblematiek bij honden. Natuurlijk heb je altijd de keuze om in elke vorm privé-les te volgen, die keuze staat altijd vrij ook voor een puppycursus of vervolgcursus voor jonge honden. 

Bij Challenge4dogs hebben we zowel een binnenlocatie als een buitenlocatie met heel veel ruimte. Wij zijn gespecialiseerd in hondengedrag, het socialiseren van pups en gedragsproblematiek bij honden. De focus tijdens de hondentrainingen ligt altijd op iedere unieke combinatie binnen de kleinschalige groep.

 

Challenge4dogs geeft les vanuit het oogpunt van de hond. 

 

DSC_2017-bewerkt.jpg
DSC_2505.jpg
DSC_4771-WEB.jpg