top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Alles over de unieke methode van Challenge4Dogs

Al jaren staat er onder het logo van mijn hondenschool 'een andere kijk op coaching en training'. Hoewel dit aangeeft dat wij het anders doen dan anderen, merk ik dat het voor vele helemaal niet duidelijk is wat dit verschil dan is. Voor mij is het inmiddels gesneden koek, maar ik merk dat mijn kijk op honden voor cursisten altijd een openbaring is. Begin dit jaar heb ik de auteursrechten die op mijn methode rusten bijgewerkt met de nieuwste inzichten, dit leek me een mooi moment om hier eens een blog aan te wijden.Hoe het begon

Toen ik, Jacqueline Verschuren, een jaar of 18 was had ik mijn eerste hond. Deze hond kwam uit het asiel en eenmaal thuis viel hij uit als een gek. Wat voor mij altijd voorop heeft gestaan is positief trainen, geweld toepassen is niet bespreekbaar. Destijds heb ik van alles geprobeerd om het gedrag van mijn hond onder controle te krijgen, ik heb meerdere trainingen gevolgd en verschillende gedragsdeskundigen benaderd. Alleen, niemand had een werkende oplossing. Vanaf dat moment ben ik mijn eigen weg gaan volgen.


Ik heb van alles gedaan: van het trimmen van honden voor shows, het fokken van Border Collies en het trainen van honden voor musicals en tv bij Joop van den Ende, tot het testen van politiehonden, het geven van lessen in diverse hondensporten en het verzorgen van managementtrainingen met honden. Door de jaren heb ik zo verschrikkelijk veel gezien en ervaring opgedaan. Ik heb lessen gevolgd over de hele wereld en ben bij verschillende gedragstherapeuten geweest. Bij alles wat ik doe, vind ik het belangrijk dat het hout snijd, de achterliggende gedachten moet kloppen.


Achteraf kwam ik erachter dat de trainers die ik benaderd had gezocht hebben naar een remedie, maar niet naar de oorzaak. Inmiddels heb ik, 40 jaar later, alle obstakels overwonnen en leef ik met een roedel van 30 honden in mijn huis zonder problemen. Van jong tot oud, van Chihuahua tot Tamaskan en vanaf pup tot herplaatsers die op de nominatie stonden om geëuthanaseerd te worden.Wat is de Challenge4Dogs methode?

Mijn methode is gebaseerd op het raamwerk van opvoeding, training, spiegelen en werken. Als je hier op les komt, dan leer je niet alleen een zit en een af. Je leert ook om je hond te begrijpen en hem te bieden wat hij van jou nodig heeft in alle facetten van zijn leven. Als je mijn methode naleeft kan ik je garanderen dat je een stabiele hond krijgt en behoud, zonder probleemgedrag. Hiermee leg je een stevige basis voor werkwillige hond of evenwichtige gezinshond.


Ik kijk verder dan het gedrag dat je hond vertoont. Waarom doet je hond dit? Hoe je hond in het leven staat is een afspiegeling van wie jij bent en hoe jij in het leven staat. Ben jij consequent of niet? Zit jij goed in je vel of niet? Dit kan heftig zijn, maar is wel onderdeel van het succes. Ik zie iedere mens/hond combinatie daarom als een individu. Elke hond is anders, maar ook ieder hondenbaasje. Ik werk bewust in kleine groepjes, van maximaal 4, zodat ik binnen de groep iedereen individuele aandacht kan geven. Onderdeel van mijn methode is thuis actief aan de slag gaat met hetgeen dat je op de hondenschool geleerd hebt. We zitten niet in het leger, dus alles op een leuke en luchtige manier!


Veiligheid, respect en vertrouwen

De kernwaarden veiligheid, respect en vertrouwen staan centraal. Wij als mens moeten ervoor zorgen dat de hond zich a. veilig voelt, b. gerespecteerd wordt in zijn behoeftes, c. van je op aan kunt. Het nemen van kleine stapjes, in alles wat je doet, is hier een voorbeeld van. Ga je met je puppy voor het eerst naar het tuincentrum? Dan kun je dit eigenlijk alleen maar goed begeleiden als je het gedrag van jouw hond juist kunt interpreteren. Jij bent degene die zou moeten kunnen zien of je hond iets spannend vindt, zo, kun je zien wanneer het genoeg is geweest. Op deze manier voelt jouw hond zich veilig bij je, want jij gaat niet over zijn grens (respect) en daardoor ben je te vertrouwen als leider.


Vergelijk het eens met jezelf, als je partner geïrriteerd uit zijn werk zou komen en jou daarom uitfoetert, omdat je 3 kopjes op het aanrecht hebt laten staat. Hoe zou jij je voelen? Waarschijnlijk onveilig, je wordt respectloos behandeld en je kunt niet van je partner op aan, want de aanleiding is voor jou onredelijk.


Uniek en vernieuwend

De Challenge4Dogs methode is vooruitstrevend en bouwt voort op de allernieuwste inzichten. In 2018 heb ik de eerste versie van mijn werkwijze vastgelegd in een i-depot, waardoor het beschermd is met auteursrechten. Aan het begin van 2024 heb ik het i-depot bijgewerkt met de meest recente inzichten. Inmiddels is Challenge4Dogs uitgegroeid tot een hondengedragscentrum bestaande uit een hondenschool, trimsalon en winkel. In alle facetten van Challenge4Dogs staan onze kernwaarden, veiligheid, respect en vertrouwen centraal, zowel voor je hond als voor jou als baasje.Challenge4Dogs

Je vindt mijn hondengedragscentrum in Twijzelerheide, Friesland. Ik organiseer diverse cursussen, van puppycursus tot jonge honden en van specialisaties zoals uitvallende hond tot obedience en 1-op-1 begeleiding.


Wil je kennismaken met mijn methode? Doe dan mee aan de try-out van onze online puppytheorie! Voor slechts 15 euro krijg je alle informatie die je nodig hebt om jouw puppy de beste start te geven op het gebied van opvoeding, socialisatie en training!98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page