top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

De Kong

Veel mensen kennen “de” Kong al. Challenge4dogs verkoopt Kongs in alle soorten en maten en we willen graag uitleggen waarom wij zo enthousiast zijn over het voeren met een Kong. Zelf hebben wij al meer dan 25 jaar ervaring met het voeren door middel van een Kong.Het aanleren van de Kong


Het is belangrijk om je (jonge) hond eerst te enthousiasmeren over de Kong. Dat wil zeggen dat je de Kong dus niet gelijk helemaal volstopt, waardoor het heel moeilijk is om de inhoud eruit te krijgen, want dan is de kans groot dat hij snel afhaakt. Het is de bedoeling dat je dit in stapjes opbouwt. Door simpel te beginnen is het voor de hond heel makkelijk om de inhoud uit de Kong te krijgen. Dit motiveert hem en hij wordt eigenlijk meteen beloond, zo kun je het steeds moeilijker maken. We vertellen in deze blog meer over waarom een Kong onmisbaar zou moeten zijn voor elke hondenliefhebber, in welke situaties je deze handig kunt inzetten en wat je er allemaal in kan doen zodat je viervoeter er langdurig plezier van heeft.


Waarom een Kong?


Waarom is het goed voor je hond om moeite te doen voor zijn eten? Los van het feit dat hij lekker bezig is en dus moe wordt van deze activiteit, is het snuffelen, likken en knabbelen aan een Kong goed omdat het een makkelijke vorm van hersenwerk is, waar honden rustig van worden. Onze beste vrienden op vier poten hebben niet alleen lichamelijke beweging nodig, maar ook geestelijke uitdaging wat ze moe maakt en een voldaan gevoel geeft. Het wordt vaak nog onderschat, maar juist geestelijke uitdaging is een absolute must voor honden! De Kong is een heel handig, simpel voorwerp die je in veel situatie kunt inzetten.


Hieronder een aantal voorbeelden waarbij een Kong een uitkomst kan zijn:


  • Aanleren van de bench

  • Leren om alleen thuis te zijn

  • Wagenziekte

  • Makkelijk hulpmiddel bij het wisselen van tanden

  • Tegen schrokken

Aanleren van de bench


Wanneer je je pup aan de bench wil laten wennen, kun je een Kong geven. De pup is gefocust op de Kong en zal bijna niet in de gaten hebben dat hij in een bench zit en zal een positieve ervaring op doen. De bench is een leuke plek waar hij iets lekkers krijgt. Wanneer je 'gewoon' een koekje geeft, is het hap-slik-weg, daarna focust hij of zij weer op het feit dat hij in de bench zit. Het uitlikken van een Kong duurt veel langer en kan dus een uitkomst zijn bij benchtraining.


Alleen thuis zijn


Wanneer je je pup gaat trainen om een tijdje alleen thuis te kunnen zijn, is een Kong een fijne afleiding. Hij is minder gefocust op het feit dat jij weg gaat en meer focust op de Kong. Ook nadat de Kong leeg is is de kans groot dat de pup zich neer geeft omdat hij moe en voldaan is.


Wagenziekte


Bij wagenziekte kan het handig zijn om afleiding te verzorgen. De aandacht van de hond is dan verlegd naar het leeg krijgen van de Kong en er is mindere focus op de onnatuurlijke beweging van het autorijden. Bouw dit natuurlijk rustig op en doe het met mate.


Wisselen


Wanneer je pup aan het wisselen is, kan je de Kong vullen en in de vriezer leggen zodat deze lekker koud wordt. Wanneer de Kong uit de vriezer komt moet je deze wel even afspoelen (zodat zijn tong niet vast plakt aan de Kong). De koude Kong werkt net als een bijtring voor kinderen die tandjes krijgen; doordat deze koud is werkt het een beetje pijnstillend voor het tandvlees.


Schrokken


De meningen zijn verdeeld of het goed of slecht is voor honden om eten naar binnen te schrokken. Naar onze mening is schrokken niet altijd even goed voor honden, zeker wanneer ze bijvoorbeeld nog heel jong zijn of een gevoelige maag hebben. In deze situatie is een Kong heel handig om schrokken tegen te gaan.


Vul de Kong met brokken en sluit het aan de bovenkant af met houdbare worst.

Door de hond iedere keer weer te verrassen met de inhoud, blijft het interessant en motiverend. We krijgen vaak te horen dat mensen geen inspiratie hebben over het vullen van de Kong, dus wij gaan jullie regelmatig verrassen met de leukste recepten voor in de Kong!


Let op: onderin de Kong zit een gaatje, dit is natuurlijk niet voor niets. Om te voorkomen dat de tong van je hond vacuum wordt gezogen, zit er een gaatje in die dus altijd open moet blijven. Dat wil zeggen, je kan er wel iets instoppen om te zorgen dat vloeibare inhoud er niet uitloopt, maar dit moet iets zijn wat niet volledig (luchtdicht) afsluit. Wij raden dus aan om dit gaatje in de Kong enkel af te sluiten met iets wat enigszins los zit, of vormbaar is. Denk aan een zachte trainer, of bijvoorbeeld (houdbare) worst, leverworst of vers vlees. Wanneer je de Kong in de vriezer legt, schuif dan bijvoorbeeld een (met boter ingevet) rietje (of ander langwerpig voorwerp) door de Kong heen van boven naar onder voordat je deze vult en invriest. Wanneer je de Kong uit de vriezer haalt, schuif je het rietje eruit en blijft het gaatje open.Kong recepten


Hierbij de eerste twee recepten voor jullie. Wij zullen maandelijks in elke nieuwsbrief een nieuw Kong-recept met jullie delen. Heb je je nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Klik dan hier zodat we je maandelijks op de hoogte kunnen houden van acties, kortingen en leuk hondennieuws!


Kong recept voor starters en pups - Moeilijkheidsgraad *


Prak een stuk banaan in de Kong, voeg geitenyoghurt, honing, een beetje (vers) vlees of worst toe, daarna kun je het afsluiten met weer wat geprakte banaan. De inhoud is zacht, waardoor de pup of hond zich niet kan verslikken en het is er gemakkelijk uit de halen waardoor het hem enorm motiveert. We kiezen voor geitenyoghurt maar gewone yoghurt kan ook. Sommige honden reageren minder goed op koemelk-producten, zeker wanneer ze nog in ontwikkeling zijn.


Kong recepten voor experts - Moeilijkheidsgraad **


Vlees of visstrips die een beetje buigen, kun je dubbelvouwen en erin doen. Smeer bijvoorbeeld eerst vlees of worst in de Kong, druk de dubbelgevouwen strip erin en smeer daarna verder dicht met worst of vlees. Door het dubbelvouwen is het heel moeilijk om de snack uit de Kong te krijgen, maar je motiveert de hond om door te gaan door de worst of het vlees eromheen.Kong recept voor de gevorderde hond - Moeilijkheidsgraad ***


Het is eigenlijk heel simpel en super gezond; een stuk rauwe vis zoals bijvoorbeeld zalm, waar nog graad in zit zoals een zalmkarkas. De graad zorgt voor weerstand in de Kong, waardoor het moeilijker is om eruit te krijgen. Geen zorgen, rauwe en onbewerkte graten en botten kunnen geen kwaad voor honden. Enkel gegaarde graat en botten - dus gekookt, gerookt, gebakken, gegrild, gefrituurd of anderzijds gegaard - is gevaarlijk voor honden. Het moet dus rauw en onbewerkt zijn. Zalmkarkassen kun je uiteraard bij ons in de winkel krijgen.


Heb je nog geen Kong in huis? Bij Challenge4dogs kun je elke soort en maat bestellen:


Zwart (hufterproof) Maat M, L, XL

Rood (normaal) Maat XS, S, M, L, XL

Roze en blauw voor puppy’s maat XS, S, M en L

Paars (senior) Maat S, M, L


Bestellen kan via info@challenge4dogs.nl of via WhatsApp op telefoonnummer 06 - 23 94 94 14.Komende tijd komen er nog veel meer recepten voor de Kong online op onze website en via de nieuwsbrief. Vergeet niet om ons te liken op Facebook zodat je mee kunt doen met onze superleuke Kong verlotingsactie. Je kunt een Kong-vul-pakket winnen met daarin een houdbare worst van 400 gram, rundvleesblokjes en iets extra's voor je hond om lekker op te knagen!


733 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page