top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Deel 5 - Zwemmen

De afgelopen week stonden er twee hele mooie dingen op het programma; een dagje bij een nieuw gezin doorbrengen en de eerste zwemles! Geluiden, geuren, omgevingen, ondergronden en alle levende wezens, het is allemaal onderzocht de afgelopen tijd, maar we zijn er nog lang niet...Door de kleine hondjes goed te observeren tijdens de kennismaking met het onbekende kom je erachter dat wat de één best spannend vindt de ander gewoon over zich heen laat komen. Zo hebben de kleintjes de afgelopen week, ter voorbereiding op een leven zonder nestgenootjes, een dagje doorgebracht bij lieve vriendinnen en familie. Tenslotte gaat iedereen verhuizen naar een liefdevol gezin, maar dan wel zonder het vertrouwde van mama, broertjes en zusjes. Dus de gezinnen die zo lief waren om deze taak op zich te nemen, waren gesloopt aan het einde van de dag, maar wel voldaan en vol verhalen en beschrijvingen hoe alles is gegaan en hoe de puppen erop reageerden.Een stukje lopen aan een lijntje in een woonwijk, zichzelf vermaken in een prachtige aangelegde tuin - met schapennet om de delen die echt niet gesloopt mogen worden - en dan toch de kans zien om in een onbewaakt ogenblik de aardbeien plantjes uit de grond te rukken... Tsja, neem maar een maand vrij nieuw baasje! Want het zijn kleine terroristjes waar je hart van gaat smelten. Zo leuk om de ontwikkelingen te zien die de puppen doormaken en hoe belangrijk de socialisatie is, mits deze goed is opgebouwd. Herhaling en opbouw zijn zo ontzettend belangrijk!


En dan de zwemles!


Waarom een zwemles? Dat vragen velen zich af. Niet ieder hondje kan zwemmen, iets wat veel mensen niet weten en wat wel echt super belangrijk is om van op de hoogte te zijn. Bovendien kunnen honden op oudere leeftijd last krijgen van artrose of andere ongemakken en als je hond dan op advies van een dierenarts of fysiotherapeut moet gaan zwemmen en het dan nog moet leren, kost dat veel meer tijd en is het voor de hond veel lastiger.Bovendien is de lol die je samen hebt echt zo ontzettend genieten voor beide partijen! Ja en als je dan om de hoek een verwarmd overdekt luxe hondenzwembad hebt dan ga je dit avontuur natuurlijk meteen aan!


Onder zeer professionele begeleiding van Fanny Waterlander, eigenaresse van www.hondenzwembaddecottum.nl hebben alle 7 donderstenen een zwemles gekregen. Wat het fijne is aan Fanny is dat ze de tijd neemt om de kleintjes eerst te laten wennen aan de omgeving, ik heb steeds 2 pupjes meegenomen zodat ze ook steun aan elkaar hebben. Spelenderwijs gingen de puppen op onderzoek uit en kregen ze een zwemvestje aan. Alleen die ervaring is er al één die meer impact heeft dan je zou denken.Heel rustig wennen in het water met de pootjes nog op de trap om vervolgens een klein stukje te zwemmen. Eenmaal in het water is het zwemvestje totaal niet meer belangrijk omdat het water echt vreselijk spannend is. Natuurlijk is het zaak om, zoals bij alle nieuwe situaties, dit te herhalen en goed te kijken of je pup het nog aankan. En natuurlijk na alle spannende en/of nieuwe ervaringen lekker relaxen in de bench met iets om op te kauwen om daarna tevreden in slaap te vallen en alles te verwerken.In mijn geval is Fanny altijd scherp aan het kijken of het qua spanning nog wel behapbaar is voor de pup. Een mooie en fijne ervaring voor mij als fokker dat ik dit de hondjes kan meegeven. Wat een fantastische week met bijzondere ervaringen!


Je pup in alle rust thuis alvast aan water laten wennen met een klein zwembadje in de tuin is ook altijd erg leuk! Zeker met het warme weer in de zomer.


Volgende keer in Blog 6: de fotoshoot!

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page