In de huidige situatie, de zogenoemde Corona-tijd, merk ik dat veel mensen nu de keuze maken om een hond in huis te nemen. Over het algemeen is dat natuurlijk geweldig en we begrijpen dat veel mensen nu thuis werken of meer vrij zijn. Wanneer je een pup in huis krijgt, zal er een wereld voor je opengaan. Echter, het is wel van belang dat je kijkt of dit een goede keuze is voor de langere termijn en niet alleen nu in de huidige situatie, zeker wanneer je je realiseert dat een hond 10 tot 15 jaar onderdeel zal zijn van jouw of jullie leven.
Omdat ik het belangrijk vind om mensen te informeren over belangrijke zaken die te maken hebben met honden, hondengedrag en -training, neem ik jullie in mijn blogs mee op reis langs allerlei interessante onderwerpen die ik als hondentrainer belangrijk vind. Heb je vragen over mijn blogs, dan kun je mij gerust een mailtje sturen (info@challenge4dogs.nl). Ik ga mijn best doen om jullie zoveel mogelijk te voorzien van interessante, leuke en vooral bruikbare informatie via deze weblog!
In deze blog gaan we het hebben over de aanschaf van een puppy. Mijn klant Lisa deelt deze week haar ervaring omtrent alle voorbereiding die zij en haar partner hebben moeten treffen voor het aanschaffen van de pup, waarom zij voor een bepaalt ras hebben gekozen en wat er allemaal bij komt kijken in de fase vóór het aanschaffen van een pup. Ook delen ze de eerste weken dat hij in zijn nieuwe huis rondloopt.
Om te beginnen: heb ik tijd voor een hond?
Wanneer je van plan bent om je gezin uit te breiden met een hond, is het belangrijk om je af te vragen of je hem of haar genoeg aandacht en zorg kunt geven. Vraag jezelf af of niet alleen nu, maar ook de komende 15 jaar tijd hebt om voor een hond te zorgen. We begrijpen natuurlijk dat we allemaal een baan hebben of een andere belangrijke dagelijkse activiteit zoals vrijwilligerswerk en eventuele hobby's die dagelijks of wekelijks terugkeren. Je zult dus goed moeten kijken of en hoe je tijd kunt maken voor jouw hond. Bij een pup is de zorg in het begin een stuk intensiever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijd die je zult moeten besteden aan het zindelijk maken en socialiseren. Wanneer je hier goed over na hebt gedacht en zeker weet dat je die tijd hebt of vrij kunt maken in de toekomst, dan is het belangrijk om je af te vragen welke soort hond het beste bij jullie past. Want ook een volwassen hond uit het asiel of via een herplaatsing kost in het begin extra tijd.
Lisa - "Zowel Jack (mijn partner) als ikzelf werken, wat betekent dat we tijd vrij zullen moeten maken voor onze toekomstige hond. Natuurlijk kun je werk prima combineren met een hond. Zelf werk ik parttime en mijn vriend werkt van dinsdag tot en met zaterdag. Wanneer we onze werkschema's naast elkaar leggen, komen we erachter dat we twee dagen per week eigenlijk onvoldoende tijd hebben om voor onze hond te zorgen. Op deze dagen zal hij naar mijn zus gaan. Voordat ik naar mijn werk ga, breng ik Jip daarheen en na mijn werk haal ik hem weer op. Verder heeft Jack de eerste maand dat onze pup bij ons thuis is vrij genomen, zodat we extra tijd hebben voor een goede start met onze pup Jip!"
Welk ras past bij mij?
Er zijn meer dan 300 hondenrassen en dan hebben we het nog niets eens over alle kruisingen die er mogelijk zijn. Ieder hondenras heeft zijn eigen specifieke uiterlijke kenmerken, maar ook karaktereigenschappen. We zien vaak dat mensen eerst kijken naar het uiterlijk van een hond: groot of klein, langharig of kortharig, een stoer uiterlijk of juist een vriendelijker uiterlijk. Vaak hebben mensen een sterke persoonlijke voorkeur voor het uiterlijk van hun toekomstige hond. Dat is op zich prima, maar bedenk je wel dat eigenlijk de karaktereigenschappen veel belangrijker zijn bij het kiezen van een ras of type hond.
Bedenk dus wat belangrijk is voor jullie gezin of thuissituatie en wat jullie van de hond zullen verwachten. Kijk daarna welke hondenrassen hier goed bij passen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een online vragenlijst te beantwoorden zoals deze: https://www.puppytest.nl/de-puppytest/
Lisa - "Jack en ik houden van lekker wandelen in het bos of op het strand en andere leuke dingen ondernemen. Verder vinden we het leuk om ook te kunnen trainen met onze hond en moet het een echte knuffelbeer zijn. Hierdoor zochten wij naar een actieve gezinshond die ook leergierig is. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een herdershond en is het uiteindelijke een langharige Duitse herder geworden."
Waar komt de hond vandaan?
Nu jullie besloten hebben welk hondenras het beste bij jullie past, is het belangrijk om te kijken waar je de hond wilt gaan aanschaffen. Dit kan zijn bij het asiel, bij een fokker of een hobbyist. Wanneer je een hond uit het asiel haalt, zal er niet altijd keuze zijn uit alle hondenrassen natuurlijk en je weet ook niet precies wat voor start de betreffende hond heeft gehad aan het begin van zijn of haar leven. Het kan dus zijn dat je voor onverwachte situaties komt te staan, omdat de hond bijvoorbeeld vervelende situaties heeft meegemaakt dis zich openbaren in zijn of haar nieuwe huisje. Je moet dus rekening houden met mogelijk wat extra tijd om problemen te verhelpen en ook bij asielhonden moet je vaak extra tijd besteden aan de beginsituatie: het socialiseren van de hond in zijn nieuwe huis en nieuwe omgeving.
Wanneer je de hond bij een fokker of hobbyist wilt zoeken, is het belangrijk om te kijken in welke omstandigheden de hond gefokt wordt. Je wilt in geen geval meewerken aan foute "puppy-handel" zoals de broodfokkerij. Op de website van de Dierenbescherming is een checklist te vinden: https://www.dierenbescherming.nl/checklist-foute-puppyhandel. Daarnaast is het belangrijk om je even goed te oriënteren. Vraag bijvoorbeeld in je eigen directe omgeving, via facebook of zoek op het internet naar de rassenvereniging van het ras van je voorkeur. Zo kun je informatie vinden over fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging bijvoorbeeld. Dit is geen garantie, maar een beetje onderzoek doen kan nooit kwaad. Vergeet niet dat het heel belangrijk is om je hond niet bij een foute handelaar of broodfokker te kopen, want juist de klanten houden deze foute handel in stand, immers zonder vraag is er geen aanbod.
Hoewel het soms best lastig is om te bepalen of een fokker of hobbyist een goede keus is, wil ik iedereen op het hart drukker dat je ook vooral moet luisteren naar je intuïtie. Stel vragen en wees niet bang om de verkeerde vraag te stellen. Een liefhebber van honden zal je graag alles willen vertellen over het ras en de honden waar zij mee fokken. Ga bijvoorbeeld altijd even kennis maken met diegene waar jij je hond wilt aanschaffen. Houd er bij fokkers ook rekening mee dat er wachtlijsten zijn, een hond kun je immers niet zomaar "bestellen". Neem dus de tijd en ga niet zomaar over één nacht ijs bij het aanschaffen van een hond.
Lisa - "Onze Jip komt bij een hobbyist vandaan. Deze mensen hebben na een keer eerder een nestje gefokt te hebben met hun eigen hond, nog een keer besloten het avontuur aan te gaan. Er is bij het uitkiezen van de vaderhond goed gekeken naar het karakter van deze hond, iets wat voor ons erg belangrijk is. Ook hebben we van te voren veel informatie gevraagd over het opgroeien van de puppy’s de eerste 8 weken. Zo wordt er goed gekeken of het gezin en het karakter van de pup een match zijn en mochten wij vanaf 3 weken elke week een keer komen kijken zodat we de pups echt hebben zien opgroeien."
Wat heb je nodig voordat de pup thuis komt?
Voordat je pup thuis komt, is het handig om een aantal spullen alvast in huis te halen. Denk aan een goede slaapplek, waterbak, voerbak, een riem en een halsband of tuigje. Het kan verstandig zijn om de halsband of het tuigje pas te kopen wanneer je de pup hebt, zodat je deze in de winkel ter plekke kunt passen. Zo weet je zeker dat je de juiste maat koopt. Vooral de slaapplek is heel belangrijk, want de pup moet tussen alle indrukken door goed tot rust kunnen komen en zich veilig voelen thuis. Ook kan een bench er bijvoorbeeld voor zorgen dat er niets stuk wordt gemaakt, aangezien pups veelal lekker op onderzoek uit zullen gaan in de eerste weken dat ze bij je in huis zijn.
Hieronder een simpele lijst met basisartikelen die je nodig hebt voor een pup:
Halsband of tuig en een riem. Let er bij het aanschaffen van een tuig op dat het een Y-tuig is waarbij de gewrichten/schouders van de voorpoten goed vrij kunnen bewegen.
Waterbak en voerbak. Meestal kun je gelijk met de fokker (hobbyist, of asielhouder) bespreken welk voer geschikt is voor je hond. Hierover kan ik je altijd ook informeren en mag je mij altijd bellen, aangezien ik heel veel kan vertellen over verschillende soorten hondenvoer.
Een slaap- of rustplaats. Denk bijvoorbeeld aan een bench, zo heb je een veilige afgesloten ruimte voor je hond waar hij of zij zich terug kan trekken en echt tot rust kan komen. Ook voorkom je zo dat de hond spullen vernielt tijdens jullie afwezigheid. Maak van de bench een fijne plek en geef bijvoorbeeld elke dag het eten of iets lekkers in de bench. Hang een lap over de bench heen, zodat het een echte "holletje" wordt waar de pup zich veilig voelt.
Speelgoed. Er zijn ontzettend veel soorten speelgoed in allerlei vormen, maten en afmetingen. Ook kun je bijvoorbeeld voer en spel combineren door middel van een voerbal. Zo kan je pup werken voor zijn voer waardoor je hem stimuleert en wordt hij beloond voor positief gedrag.
Lees je goed in over het opvoeden van een pup. Wij raden je aan om naar de hondenschool te komen met je pup, maar wil je dat niet doen, zorg dan dat je zelf een goed plan hebt voor de socialisatie van je pup. Zoek een gezonde middenweg tussen het erop uit trekken met je pup om hem aan nieuwe indrukken te laten wennen en het geven van rust. Net als bij baby's moeten pups ook regelmatig uit kunnen rusten om al hun indrukken goed te verwerken.
Een drink- en voerbak is natuurlijk een must, maar ook is het handig om alvast wat andere artikelen aan te schaffen zoals een snuffelkleed of voerspeelgoed zoals een voerbal. Om je pup te laten wennen aan wandelen is het belangrijk dat je een goed passend tuig of passende halsband aanschaft. Zeker voor een opgroeiende hond is het heel belangrijk dat deze niet te groot of te zwaar is en ook niet te strak zit. De hond moet zich vrij kunnen bewegen en er geen hinder van ondervinden tijdens de wandelingen.
Tip: wanneer je een hele kleine pup of hond hebt en je bent zelf redelijk lang/groot, dan is het belangrijk dat je een riem aanschaft die lang genoeg is. De riem moet al een flink stuk overbruggen omdat jullie enorm verschillen in hoogte. Een riem moet niet gelijk strak komen te staan, want dat is onprettig voor de hond.
Lisa - "Voor Jip hebben wij een bench gekocht waar hij ook nog in zal passen als hij later volgroeid is. Daarnaast hebben we een kleinere bench geleend, die in het begin wat handzamer is, zodat deze ook gemakkelijk is mee te nemen. Voor in de bench hebben wij een kussen gekocht zodat hij comfortabel kan liggen slapen. We hebben een grote drinkbak gekocht zodat er altijd voldoende water voor hem klaar staat. Daarnaast hebben we nu een kleine voerbak, een snuffelkleed en een Kong gekocht om zijn voer in aan te bieden. Verder hebben we gekozen voor een lichte riem en halsband, zodat hij daar eerst rustig aan kan wennen. Nu we al deze zaken goed hebben voorbereid, zijn wij er helemaal klaar voor om onze Jip mee naar huis te nemen! Zie hieronder het begin van ons avontuur met onze geweldige pup, waar we zo enorm naar uit hebben gekeken. We zullen jullie komende weken op de hoogte houden van alle belevenissen met en van onze Jip."
Onze kleine stoere Jip! Welkom thuis, lieve pluis!
Komende weken zal Lisa jullie op de hoogte houden van alle belevenissen met hun pup Jip via deze weblog. We hopen dat jullie zullen genieten van de mooie verhalen en leuke foto's. Wil je op de hoogte blijven van al deze avonturen? Volg ons dan ook zeker even op Facebook.
Comments