top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Hoe introduceer ik mijn pup aan andere hond(en) binnen het gezin?

Bijgewerkt op: 1 feb.

Niets is leuker, in mijn beleving, dan de komst van een pup! Ondanks dat het een gebeurtenis is die mij al zo vaak is overkomen, blijf ik dezelfde verliefde puber als er een klein baby hondje op komst is. De voorbereidingen die je moet treffen variëren van het aanschaffen van spulletjes, zoals riempje, tuigje, voeding etc. maar vooral moet ik gaan nadenken over hoe ga ik straks om met het introduceren van zo'n kleintje met mijn roedel.Jula en Vlin spelen na introductie aan elkaar

Omdat ik deze vraag regelmatig krijg, dacht ik, laat ik er een blog over schrijven. Voor mij is het natuurlijk gesneden koek en door de jaren heen heb ik er veel ervaringen mee opgedaan. Natuurlijk is niet iedere situatie hetzelfde, dat kan ook niet want we werken nu eenmaal met levende have. 


Spanning

Het begint natuurlijk met het karaktertje van Jula in dit geval. Ze is niet stoer en vindt veel dingen spannend. Ook al is een kennismaking met een soortgenootje in onze ogen de normaalste zaak van de wereld, het kan en vaak is het ook rete spannend voor zo'n kleintje.


Ik moet het daarom voor haar regelen. Ten slotte ken ik de andere hond, waarmee ik haar kennis laat, maken erg goed. Ook hierbij draait het om veiligheid, respect en vertrouwen. Als Juul op mij kan rekenen, dan zal ze deze veiligheid ook altijd opzoeken.


Ik zorg ervoor dat ik goed kijk naar beide partijen en wordt Vlin (de andere hond) opdringerig, dan regel ik afstand. Zo kan Juul alles op haar tempo alles goed verkennen en overzien. Vervolgens geef ik beide partijen een opdrachtje, zodat ze zich kunnen focussen op in dit geval de zit en niet op elkaar.


Lekkere beloningen

Ik geef een lekkere beloning als ze het opdrachtje uitgevoerd hebben. Ik zorg natuurlijk voor een makkelijke opdracht, want in elkaars nabijheid is al moeilijk genoeg. Op deze manier voorkom je dat je pup zichzelf moet verdedigen als hij of zij het niet meer aankan. Met andere woorden voorkom uitval gedrag op deze leeftijd, want daar doen jullie beiden later je voordeel mee!


Door de introductie op deze manier aan te pakken zijn ze uiteindelijk een gelijkwaardig spel met elkaar aangegaan, dit zie je op de foto's hieronder.Vond je deze blog interessant? Dan vind je deze blog over socialisatie misschien ook leuk!127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen

Opmerkingen zijn niet geladen
Het lijkt erop dat er een technisch probleem is opgetreden. Probeer nogmaals verbinding te maken of de pagina te vernieuwen.
bottom of page