top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Socialisatie, hoe dan?

Het lijkt me leuk en leerzaam om drie verschillende maten en soorten honden te socialiseren, trainen en op te zien groeien op hetzelfde moment. Zodoende kan ik jullie ook uitleggen waar je tegenaan loopt bij de verschillende onderdelen van opvoeden. Met mijn blogs neem ik jullie mee in dit mooie, interessante proces.Op dit moment ben ik natuurlijk druk met Vida, mijn wolf, daar is sinds een aantal weken een klein Border Collie meisje bijgekomen genaamd Dott, wat betekent “geschenk”. Heel toepasselijk die naam, zonder mijn wolf tekort te doen, is de kleine Dott een geschenk uit de hemel! Waarom, zul je je misschien afvragen? Dit ras ken ik door en door, na zelf twee nestjes te hebben grootgebracht, verschillende karakters te hebben getraind en een dove Border Collie alles te hebben geleerd, ben ik aardig op de hoogte van wat er kan gebeuren en hoe slim deze honden zijn. Het vraagt veel van een eigenaar om een Border Collie op te voeden, laat staan om samen met hem/haar op een respectvolle manier op hoog niveau je mannetje te staan in een hondensport die je beiden leuk vindt om te doen.

Dott is een gevoelig hondje, wat je op het eerste gezicht niet zo zou inschatten. Ze doet eerst voor ze nadenkt, zodoende kom je erachter dat niet alles zo makkelijk en vanzelfsprekend lijkt.

Ik dacht "ik ga naar Intratuin en neem een pup mee voor de socialisatie". Deze tuingigant in Leeuwarden is erg geschikt voor deze opdracht. Zeer hond-vriendelijk en super leuk personeel met - over het algemeen - een fantastisch inlevingsvermogen wat je pup ten goede komt.


In eerste instantie wilde ik Vida meenemen, maar na overleg met mijn omgeving ben ik daar toch een beetje van teruggekomen. Toen ik met mijn vriendelijke reus in Almere liep, had ik al ruim baan omdat iedereen een straat, bosje of steegje in schoot op het moment dat ze me zagen aankomen met mijn grijs-witte lieverd. Nu Friesland een hek om de provincie wil aanleggen om wolven te weren, leek het mij geen goed idee om met Vida doodleuk de Intratuin in te wandelen…

Even afgezien van de rit, wagenziekte en dergelijke, kan het schrikken zijn voor nietsvermoedend Intratuin klanten die leuke kleurige tuinplantjes aan het uitzoeken zijn en ineens een wolf look-a-like in hun ooghoeken voorbij zien komen in de welbekende wolventred, want zo loopt hij namelijk.


Dott haar eerste fotoshoot op de heide, ook een mooi onderdeel van socialisatie

Dus de keus viel toen al snel op Dott, zij mocht mee naar Intratuin. Autorijden is al best spannend, gelukkig is er iemand mee waar ze op schoot zat en al snel - na wat gepiep - verdween haar hoofdje in zijn armen. “Ik ben er niet” leek ze te willen zeggen. Geen probleem, lekker verstoppen, wat je niet ziet is er ook niet. Daar aangekomen hoosde het buiten, dus Dott opgetild en al rennend naar binnen. Eenmaal binnen heb ik haar neergezet, karretje gepakt en ben ik even lekker gaan shoppen. Wat keek dat hondje haar ogen uit! Alleen het geluid van het karretje maakte haar al van slag. De mensen, de geluiden, ze was er helemaal door overdonderd. Natuurlijk wil ik hiermee ook aangeven hoeveel dit voor je pup allemaal kan zijn.


Een filmpje van Dott in het tuincentrum, overdonderd door alle prikkels

Terwijl wij ons interieur willen opleuken met alle in de mode zijnde attributen en ons vergapen aan alle leuke settings is onze pup bezig zich staande te houden temidden van alle drukte.

Aan ons/mij dus de taak om mij te bekommeren om een pup die soms een beetje de weg kwijt lijkt te zijn en hulpeloos om zich heen kijkt en lijkt te denken “Wat nu?”. Ik denk: “koffie en even rust!” Dat lijkt een goed idee en terwijl wij inmiddels tegoed doen aan alle versnaperingen lijkt Dott alles even op haar tempo in zich op te nemen. Gaandeweg in de winkel kom je mensen tegen met allerlei goed bedoelde adviezen en allerhande goed bedoelde handelingen. Ik ben ervoor om haar tegen deze goedbedoelde handelingen te beschermen; recht in haar ogen aankijken, over haar schattige bolletje aaien en wat al niet meer. Het valt me op, hoe goed bedoeld ook, hoe weinig mensen weten hoe ze een pup moeten benaderen.

Wat ik vooral zie gebeuren, naast het recht in de ogen aankijken en ongevraagd aaien, is het met hoge stem tegen de pup beginnen te praten, recht op de pup af stappen, over hem of haar heen buigen en aanraken zonder eerst even te overleggen met de eigenaar en zonder de pup eerst te laten snuffelen. Al deze ongevraagd handelingen kunnen voor een pup als zeer bedreigend worden ervaren en daardoor kan er angst worden ontwikkeld voor vreemde mensen.

Om het opgroeien van onze puppen zo goed en leuk - voor beide partijen - te laten verlopen, is het van belang dat je hondje veel goede ervaringen opdoet op de weg naar het volwassen leven. Socialisatie is daarom ook niet “zomaar even” naar de markt, drukke straat, het tuincentrum of op het terras van je favoriete restaurant zitten. Puppy’s hebben een enorme aantrekkingskracht op de meeste mensen, vooral op kinderen. Zorg ervoor dat jij altijd de leiding neemt als het gaat om de socialisatie met mensen, groot of klein. Denk ook zeker aan rennende kinderen of kleine kindjes die het hondje willen aaien omdat het zo schattig is.Graag deel ik een aantal handige tips hoe je dit zou kunnen aanpakken:


1. Neem iets lekker mee - denk aan stukjes worst - zodat je pup beloond of ondersteund kan worden als zij of zij het goed heeft gedaan of ontspannen is.


2. Behoud controle over de situatie, jij bepaalt immers of je pup geaaid mag worden of niet. Let daarbij vooral op of het voor je pup als prettig wordt ervaren.


3. Als je pup het aan kan, dat een vreemd persoon hem of haar aait, vraag de persoon dan om even te hurken zodat de pup eerst aan die persoon kan snuffelen. Zo is het op gelijke hoogte voor je hondje en kan hij of zij eerst even ruiken met wie ze van doen hebben.


4. Verder is het verstandig om mensen te adviseren om langs je pup te kijken - in plaats van gelijk recht in de ogen - en om met normale stem tegen de pup te praten.


Wil je meer informatie of zoek je hulp bij het socialisatieproces van jouw pup? Neem gerust contact met ons op via 06 23 94 94 14 of info@challenge4dogs.nl.


Laat je pup eerst even rustig snuffelen aan iets nieuws

Wees je er dus van bewust, pupeigenaar, dat jij, ik, wij degene zijn die dit op een correcte manier moeten begeleiden om het voor ons hondje een prettige ervaring te laten zijn, waar hij/zij later nog veel profijt van zal hebben! Bovendien is het voor mij duidelijk dat je een Border Collie veel makkelijker meeneemt dan een Tamaskan, maar dat diezelfde Tamaskan veel minder last heeft van de zogenaamde goedbedoelde aaien over de bol…

300 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page