top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Spel en spelen, feiten en fabels - Deel 1

Bijgewerkt op: 9 feb. 2023

Net als in mijn vorige blog, gaat het ook deze keer over herinneringen, onwetendheid en ervaringen. Herinneringen als: "Laat maar los, kunnen ze lekker spelen!" Onwetendheid als: "Laat maar los, ze zoeken het zelf wel uit!" Ervaringen als: "Mijn kleine jonge pup rent voor haar leven want de volwassen grote hond jaagt als een afgeschoten kanon achter haar aan en over haar heen alsof het een speelgoedbeestje is..." Deze nare ervaring is dus een gevolg van de andere twee. In die tijd geloofde ik al die beweringen nog en ging ik er vanuit dat men veel verstand had van honden omdat ze er anders immers geen zouden hebben. Wat een deceptie was dat!Inmiddels ben ik heel veel kennis, ervaringen en herinneringen rijker dus schrijf ik graag even een blog over spel, spelen en de feiten en fabels hierover. Ik verdeel deze blog in delen omdat er zoveel over te vertellen valt. Bovendien zijn er verschillende soorten spel; honden spelen met elkaar, hond speelt met kind, hond speelt met een volwassene, hond speelt alleen. Ja, zelfs dat zie ik regelmatig bij mijn eigen honden. Dan nog het speelgoed; daar bestaat ongelooflijk veel van! Maar daar later meer over.


Honden spelen met elkaar


Laten we beginnen met honden spelen met elkaar. Wat ik me nog goed kan herinneren van vroeger, mijn allereerste hond was een kruising herder/golden retriever, genaamd Bob. Hij was een erg sociale hond naar mens en dier, hij kwam uit het asiel en zijn voorgeschiedenis was bekend. Bob was het maatje van een dakloze jongen geweest. Mijn allerliefste Bob belandde in het asiel toen de dakloze jongen wegens diefstal een paar weken celstraf kreeg. In die periode kwam Bob op mijn pad, en zoals het zo vaak gaat, je NEEMT een hond zonder dat je er iets van weet. Want ja, iedereen heeft immers een hond. Mijn interesse werd gewekt omdat mijn vriendin een hond had. Samen de honden uitlaten, dat leek me wel wat!De hond van mijn vriendin was altijd los en Bob moest aan de lijn, logisch want we kenden de lieverd nog maar net. De hond van mijn vriendin greep zijn kans; lekker voor Bob langs lopen, kijken, wegrennen om vervolgens weer terug te komen om dan weer weg te rennen. We zouden dat menselijk gezien "pesten" noemen. Ja en toen mocht Bob na weken ook los... Dat werd een gevecht van jewelste. Hoe noemen we dat ook alweer? Revanche! Ik schrok er ongelooflijk van, maar er was niets aan de hand. Meer geluid dan geweld bleek al gauw. Bob ging even verhaal halen, daarna waren de rangen en standen weer duidelijk. Maar wist ik veel, ik was boos op Bob. Nu weet ik wel beter en is het me duidelijk; spel heeft te allen tijde met hiërarchie te maken. Of het nu spelen met de mens of spelen met soortgenoten is, je hond gaat altijd kijken welke plek hij in de groep heeft en sommige honden willen graag een stapje hoger op de ladder. Ik zie het heel duidelijk in mijn eigen roedel en leer daar dagelijks van.Leer je hond etiketten


Wat in een hondenroedel altijd speelt, is consequent gedrag en je positie verdedigen. Een zwak moment en je kunt je positie kwijt zijn. Hier kun je als hondeneigenaar veel van leren; wanneer heb jij een zwak moment? Leer je hond etiketten aan en begeleid het “spel”. Ik zal uitleggen waarom. Stel je hebt een pup en hij is gereserveerd en kijkt de kat uit de boom, je gaat naar een losloopgebied en er lopen veel honden. Eén van de honden is jong, heeft de etiketten van het “spel” niet geleerd en gaat als een dolle stier naar de pup. Je pup schiet weg en dat is reden voor de “dolle stier” om erachteraan te jagen. Jagen geeft een goed gevoel dus stopt vaak niet vanzelf, de hulptroepen van de “dolle stier” trekken ook ten strijde met als gevolg dat je pup een trauma oploopt van het opjagen. Dit is een voorbeeld wat vaak voorkomt en verkeerd kan aflopen. Dit geldt ook voor honden die vaak winnen in een groep tijdens spel. Ik zeg dan vaak tegen cursisten als dat gebeurt heb je een Willem Alexander in je huis als het een reu is. Vervolgens als Willem Alexander paleis Soestdijk uitloopt denkt hij echt dat hij iedere hond aankan. Ik weet uit ervaring; dat wil je niet!


"Wat in een hondenroedel altijd speelt, is consequent gedrag en je positie verdedigen. Een zwak moment en je kunt je positie kwijt zijn."


Zoals in een eerdere blog aangegeven; je hond leert door ervaringen. Zorg voor wisselende ervaringen! Winnen, verliezen, en roep je hond ook eens terug tijdens het spelen en lijn hem soms aan en verlaat het veld. Zo laat je zien dat jij bepaalt en je geeft hem toch de vrijheid om soortgenoten te ontmoeten. Tijdens onze lessen besteden we aandacht aan dit fenomeen. Naar mijn mening is dit erg belangrijk om uit te groeien van onzekere of zekere pup naar uiteindelijk een evenwichtige volwassen hond. Wil je hier meer over weten of wil je je hond of pup etiketten leren? Neem dan gerust contact met ons op.


Challenge4dogs WhatsApp/Telefoon: 06 - 23 94 94 14

Challenge4dogs E-mailadres: info@challenge4dogs.nl

294 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page