top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Zo ga je om met stress tijdens het socialiseren.

De afgelopen periode heb ik al verschillende keren geschreven over “de socialisatie”. Dit omdat het een ongelooflijk belangrijk onderwerp is. Nu krijg ik regelmatig vragen zoals: “Hoe herken ik dat mijn hondje stress heeft en hoe ga ik daarmee om?”. Vandaar dat ik verschillende situaties wil belichten om meer uitleg te geven hoe je met de betreffende situatie omgaat. En natuurlijk welke signalen zie je. Deze keer ga ik lunchen met een vriendin en neem ik Jula mee. Ze is nu nog klein en makkelijk op te tillen. Ik zocht bewust naar een plek, lees restaurant, waar het niet al te druk was. Ervan uitgaande dat deze situatie voor een pup niet alledaags is, til ik Jula op en neem haar op die manier mee naar binnen. Zo kan ik ook goed zien wat ze laat zien qua gedrag. Bovendien ben ik zo haar veiligheid, Zij is tenslotte het enige hondje en de rest is tweebenig. Dit gegeven maakt al dat puppy's veel stress ervaren in de verschillende situaties.


We zoeken een tafeltje waar weinig omheen gebeurd en waar Jula overzicht heeft. Bij binnenkomst en een behoorlijke tijd daarna laat Juultje veel signalen zien, zoals tongelen, veel oogwit tonen en pootje liften. Uiteraard heb ik lekkere voertjes mee, hiermee meet ik of het stress level niet te hoog is. Ze eet de voertjes op, dus de situatie kan ze aan. Continue scant ze de omgeving en op een gegeven moment zie je ontspanning indalen. Dit is het moment waarop ik voertjes op de grond strooi en Jula erbij zet. Ze vermaakt zich prima en eet alles op.


Met andere woorden, ik let heel goed op wanneer het voor haar veilig voelt en dan zet ik haar pas neer. Zo weet ik zeker dat ze de volgende stap aan kan. Ook let ik op de tijd, binnen no-time treed de overprikkeling en vermoeidheid op, tijd om naar huis te gaan. We hebben weer een fijne ervaring opgedaan!


Tip: let op de signalen en neem kleine stapjes, succes gegarandeerd.


De signalenladder om stress bij honden te herkennen

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet? Bekijk het op Facebook of Instagram in het Dagboek van Jula!


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page