top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Het verschil tussen een beloning en een goede beloning

Gewone brokken, een hondenkoekje, een trainertje, spel of hondenworst? Juist, het zijn allemaal voorbeelden van beloningen. We zetten een beloning in om de hond te belonen voor het gedrag dat hij laat zien. Maar belonen heeft nog een belangrijke functie, namelijk: motiveren. Alleen zien we dit nog regelmatig mis gaan. Dat is gewoon zonde, want met een motiverende beloning haal je simpelweg meer uit je les. In deze blog ontdek je het verschil tussen een beloning en een goede beloning, zodat je nog meer resultaat uit je trainingen gaat behalen. Vergelijk je beloning met salaris

Tijdens de les vergelijken wij de beloning altijd met salaris. Waar moet je eigen salaris aan voldoen? Als eerste moet je het ook daadwerkelijk krijgen als je ervoor hebt gewerkt. Dit is voor jouw hond niet anders. Bij Challenge4dogs werken we met een clicker, en na iedere klik geef je een beloning. Maar jouw salaris is ook afgestemd op je leeftijd, je ervaring, de verantwoordelijkheid en de moeilijkheid die het werk met zich meebrengt. Voor minimumloon wil je misschien wel achter de kassa zitten, maar daar ga je toch niet die hele supermarkt voor managen? Ook dit is voor jouw hond niet anders!  


Beloning vs de omgeving

De eerste factor die van belang is, is de omgeving waarin je traint. Is dat thuis? Dan is dat een veilige omgeving voor je hond. Dan is het minder moeilijk voor jouw hond om zich te focussen dan in een vreemde omgeving. Daar komt weer bij kijken: is er veel afleiding? Van bijvoorbeeld spelende kinderen, andere honden, fietsers, wandelaars, auto’s? Je kunt je voorstellen dat de brok die jij ‘s avonds gratis in de bak doet, dan ineens niet meer interessanter is dan de omgeving. Dan kun je je hondje wel ‘hier’ willen laten komen, maar je beloning is dan in ieder geval geen motivatie om bij jou terug te komen. 


training door de hondentunnel

Moeilijkheid van de training

Vervolgens is het belangrijk dat je kijkt naar de moeilijkheidsgraad van de training. Als jouw hond op 8 plekken al 3x foutloos een ‘zit’ heeft gedaan, dan hoef je daar geen biefstuk meer voor te geven. Maar als je met jouw pup of jonge hond op les komt om allerlei nieuwe dingen te leren, dan is een klein biefstukje weer wel op zijn plaats. Al het begin is moeilijk, dus daar mag in het begin een betere beloning tegenover staan. 


Hap, slik, weg

De concentratie van je hond is niet eindeloos. Zeker in moeilijke situaties zijn veel jonge honden snel weer afgeleid. Tijdens het trainen op de hondenschool wil je veel kleine stapjes kunnen belonen, zonder dat de aandacht elke keer wegvalt. Kies daarom in ieder geval geen trainingsbeloning waar je hond lang op moet kauwen, zoals een koekje.


Maar ja, wat is dan die ‘goede’ beloning? 

Die biefstuk, dat is natuurlijk een overdrijving. Je zult je hond er ongetwijfeld ook gelukkig mee maken, maar jouw portemonnee iets minder. Een ‘goede’ beloning is subjectief, iedere hond gaat voor een andere beloning. Je zult dus zelf moeten gaan experimenteren welke beloning een hoge waarde heeft en welke een lage voor jouw hond, door in verschillende situaties verschillende beloningen te proberen. Veel honden zijn enorm gericht op voer, terwijl er ook honden zijn waarvoor spel de ultieme beloning is.


40 jaar ervaring leert wel dat je met brokken, trainers en hondenkoekjes als beloning tijdens de les op de hondenschool, probeert die supermarktmanager te laten werken voor minimumloon. Thuis in je eigen omgeving kan het wel, maar trainen op een hondenschool is een uitdagende setting voor je hond. Uiteindelijk is een beloning gewoon een beloning, terwijl een goede beloning is, afgestemd op de situatie, om te belonen én te motiveren. Dit zijn onze favoriete beloningen:

Iedereen die hier weleens op les is geweest zal beamen dat het af en toe weleens lijkt of we aandelen hebben in hondenworst. Nou, dat is niet zo, maar toch adviseren we je om altijd een lekkere hondenworst mee te nemen. Ik heb door de jaren heen van alles getest en uitgeprobeerd op mijn eigen honden en bij cursisten. Dit zijn mijn favorieten:


DARF houdbare biologische worst

DARF houdbare biologische worst

Het voordeel van darf worst is dat hij compleet is, het is dus echt een volwaardige vervanging voor een bak voer. Je wilt natuurlijk dat je hondje wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt, zonder dat je straks een klein walrusje in je huis hebt. Daarboven op is hij stevig, plakt niet, waardoor hij prima mee kan ik een voertasje. Hij is in veel verschillende eiwitbronnen verkrijgbaar, waardoor je ook eenvoudig smaken kunt afwisselen.


Carnis gestoomde vleesworst Limited Edition kalkoen/gans

Deze Carnis worst is in alle eerlijkheid echt vies aan je handen en daarmee minder geschikt voor in je voertasje, maar werkelijk iedere hond komt hiervoor in de les bij het ‘hier’ komen. Voor veel honden is deze worst echt een ultieme beloning, daarom bewaar ik hem voor extra moeilijke situaties.


Je kunt beide in principe overal kopen of online bestellen, maar wij verkopen ze ook in de winkel. De worst van DARF is 5,95 voor 800 gram en de Carnis worst is 4,25 voor 400 gram. Maar volg gewoon je eigen weg, er zijn zo veel verschillende merken hondenworst op de markt.


Los daarvan kun je ook gekookte kip, gekookte lever (met mate), een andere smaak brok, gedroogde snacks in hele kleine stukjes, appel of komkommer proberen. Iets minder verantwoordelijk, maar cursisten nemen dit soms mee en dat blijkt vaak wel een succes te zijn: stukjes rauwe frikandel of blokjes kaas of worst. 


 

Challenge4jou:

Probeer eens verschillende beloningen uit en maak een top 5. Zet op 1 de ultieme beloning en op 5 het minimumloon. Laat in een reactie onder deze blog jouw top 5 achter en inspireer andere met jouw favoriete beloningen. Wij zijn benieuwd wat er in jouw lijstje staat. 


460 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page