top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Onderprikkeling: dat kan ook!

Social media staat er vol mee: overprikkeling bij honden. Heel belangrijk natuurlijk, want er kunnen veel gedragsproblemen uit voortkomen. Ook wij besteden er veel aandacht aan op de hondenschool tijdens onze lessen. Maar er bestaat ook zoiets als onderprikkeling!

 

Het moeilijke is dat de symptomen enorm op elkaar lijken, ik zet er even een paar op een rij:


  • Uitvallen naar andere honden en mensen aan de lijn

  • Sloopgedrag

  • Poep eten

  • Niet luisteren

  • Rondracen in een losloopgebied

  • Hyperactiviteit

  • Algemene verveling

 

Bovenstaande symptomen horen bij onderprikkeling, maar zoals je kunt zien zijn er overeenkomsten met overprikkeling.


Hoe kun je nu weten of jouw hond over- of onderprikkeld is, dat is op zich niet zo moeilijk.

Heeft jouw hond weinig tot geen mentale uitdaging voor langere tijd dan openbaren zich de symptomen die je hierboven kunt lezen. Daarbij, je weet natuurlijk zelf wel of jij je hond mentaal hebt uitgedaagd op niveau en hoe vaak je dit gedaan hebt.




De oplossing van onderprikkeling bij honden

Uiteindelijk komt het neer op het vinden van de balans, iedere hond zou een goede balans moeten hebben in zijn/haar leven. Balans tussen de elementen mentale- en fysieke uitdagingen met als tegenhanger slaap/rust.


Hoe creëer je een goede balans? Daarvoor zijn een aantal factoren erg belangrijk:

 

  • Leeftijd

  • Ras of combinatie van

  • Gezondheid

  • Leefomstandigheid

 

Als je kijkt naar leeftijd dan zie je dat een pup bijvoorbeeld gemiddeld 20 uur slaap nodig heeft, terwijl een volwassen hond gemiddeld 14 uur zou moeten slapen. Heb je een Border Collie? Dan is het aannemelijk dat deze hond meer nodig heeft wat mentale uitdagingen betreft dan een Engelse Bulldog.


Bij kortsnuitige rassen is het belangrijk dat je oplet hoelang de wandelingen zijn en wat de weersomstandigheden zijn. Zo kan erg warm weer kan extra problemen geven bij deze rassen. Ben je een schaapherder? Dan is het belangrijk dat je je hond voldoende rust geeft, de mentale en fysieke uitdagingen zijn dan volop aanwezig. 





Welke behoeftes heeft jouw hond?

Zoals je leest is het dus goed om te kijken naar jouw hond en wat hij of zij nodig heeft. Kijk welke uitdagingen jouw hond leuk vindt en wat past bij het ras, of de rascombinatie. Qua mentale uitdagen is er volop keuze, allerlei hondensporten, puzzels of andere vormen van hersenwerk, cursussen etc.


Op het fysieke vlak kun je denken aan bijvoorbeeld Canicross, gewoon lekker joggen met je hond of lekkere wandelingen samen maken. Wat belangrijk is om je te beseffen dat je met fysieke uitdagingen vooral lichamelijke conditie opbouwt, met mentale uitdagingen daarentegen maak je je hond mentaal sterker en leer je hem oplossingsgericht te denken. 


Maar bovenal is het superleuk om je hond iets te leren, of het nu een puzzel is die je samen doet of dat je het huiswerk maakt wat je opgedragen krijgt tijdens de Obedience lessen, je wordt een team door de samenwerking en de begeleiding die je je hond geeft.

 

De kracht zit hem in het feit dat je goed leert kijken naar je hond en hem geeft wat hij nodig heeft. Je hond kan meer dan je denkt, maar rust is de basis! Wil jij leren jouw hond op niveau mentaal uit te dagen? Dan kun je kiezen om een cursus te volgen waarin je je focust op één onderdeel zoals detectie of obedience. Liever eerst ontdekken wat bij jullie past? Dan is het, afhankelijk van de leeftijd van je hondje een goed idee om een puppycursus óf jonge honden cursus te volgen.




109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page