top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

De oplossing voor een reactieve hond?

Nog regelmatig denk ik terug aan mijn reactieve Bouvier Sammy. Dit is inmiddels dan wel weer 40 jaar geleden, maar wat kun je ten einde raad zijn. In mijn geval viel Sammy uit naar alles wat ook maar enigszins bewoog. De buurvrouw komt haar tuin uit lopen, een rennend kind, een fietser die nietsvermoedend een tochtje maakt, een auto die behoorlijk hard door de straat rijdt, maar ook honden waren een trigger.een uitvallende reactieve mechelse herder

Helaas heb ik geen foto meer van Sammy, daarom een andere foto ter illustratie.


Ja en denk niet dat het bij blaffen bleef, herhaaldelijk stonden er tanden in een arm, been of was een broek aan flarden…  De hele wandeling was ik op mijn hoede. Ontspannen wandelen? No way, best veel stress tijdens het lopen en eigenlijk daarvoor, al. Ik wist niet wat ik moest doen…


Een oplossing zonder geweld

Eindeloos veel gedragstherapeuten benaderd en uitgenodigd om ons te hulp te schieten. Één ding stond ook toen al, voor mij, als een paal boven water, we gaan GEEN GEWELD gebruiken bij de eventuele oplossing. Dan vallen er heel wat opties af kwam ik tot de ontdekking. Stroombanden, slipkettingen etc., allemaal bedoeld om met geweld ongewenst gedrag af te leren. Zonder je ook maar enigszins af te vragen hoe dit gedrag eigenlijk is ontstaan. Nee, ik wist zeker, dit wil ik niet.Zou jij geweld gebruiken?

  • Nee, nooit!

  • Ja, als het een snellere oplossing is

  • Als ik alles al geprobeerd heb wel


Uiteindelijk heb IK voor Sammy gekozen en is de reden waarom hij zich zo ontwikkeld heeft het feit dat ik hem begeleidde en opvoedde. Hem treft geen blaam, hij is wie hij is…een hond. Het was een zoektocht waar nooit een einde aan kwam, niets leek te helpen. Natuurlijk moet de methode bij je passen, maar de logica van de methode is essentieel. En alles leek gebaseerd op de hond als individu.


Niks werkte

Om een voorbeeld te geven van wat we hebben geprobeerd: met voertjes de aandacht af te leiden van het aan te vallen onderwerp, dus de auto, andere hond, fietser en ga zo maar door. Uiteindelijk kon ik er wel een hele slagerij voorhangen, maar de aandacht was in ieder geval niet bij het voer. Meer afstand houden hielp ook niet want het gedrag had zich al zo ontwikkeld dat Sammy van kilometers afstand al in de startblokken stond om aan te vallen. Bovendien leert een hond plaats en situatie gebonden, dus al had het wel gewerkt, dan had ik het nog op 8 andere plekken moeten oefenen en op zijn minst op al die plekken succes moeten hebben.


Ervaring komt met de jaren

Door de jaren heen kwamen er steeds meer honden op mijn pad, als pup, maar ook uit het asiel. Soms waren het honden die op jonge leeftijd al volledig verknipt waren en waar men geen andere oplossing meer voor had dan euthanasie. Van een Border Collie die bij de minste of geringste beweging van je voet dwars door je schoen heen beet tot een hysterische Chihuahua die nog nooit zelf buiten had gelopen en toen hij dat wel moest doen bijna een toeval kreeg van de stress.


Er zijn voorbeelden te over waar ik mijn kennis vandaan heb van mijn zo geliefde huisdier. Dagelijks leef ik gemiddeld met 30 honden van groot tot klein, ras en mengeling van rassen, ieder met zijn eigen persoonlijkheid en van pup tot senior. Alles heeft zijn eigen uitdaging en uiteindelijk ben ik het die het goed of niet goed regelt tussen en met deze individuen. Met andere woorden kijk goed naar welke rol jij speelt in de verschillende situaties.hondengedragsdeskundige Jacqueline Verschuren met haar roedel honden

Wat werkt dan wel?

Bovenstaande ervaringen hebben wel gemaakt dat ik (eindelijk) begrijp waarom dit uitvalgedrag zich zo ontwikkeld bij honden en wat je, als eigenaar, kunt veranderen om weer als maatjes tijdens de wandelingen, trainingen en al het andere wat je samen onderneemt, plezier te hebben. Begrip, dus begrijpen waarom en naar jezelf durven kijken is stap 1. Niet makkelijk, maar de basis voor succes!

Leer je hond te begrijpen, wat laat hij zien in bepaalde situaties en wat is jouw reactie daarop?

 

Verbazingwekkend genoeg zie ik tot op de dag van vandaag genoeg hondenbaasjes die bitter weinig weten over het gedrag van hun geliefde viervoeter.


Hij kwispelt, dus hij is blij.

Hij gaapt, dus hij heeft per definitie slaap.

Hij bijt, dus hij is vals.


Als hondenbaasje zou je moeten weten dat die gedachtes helemaal niet kloppen. Maar ook waar is nu eigenlijk het ras waarvoor je hebt gekozen, voor gefokt en waarom kies je hiervoor? Vragen waar je een antwoord op MOET weten voordat je aan een hond begint.


Als ik dit had geweten...

Had ik al deze vragen maar kunnen beantwoorden toen ik Sammy als pup in mijn armen sloot.

Mijn vriendin had een Bouvier en die was ontzettend lief en leuk dus ja… In die periode was lichaamstaal iets waar niemand zich mee bezig hield, ook de gedragsbegeleiders niet weet ik nu, anders was er veel begrip voor hem geweest en had ik geleerd wat te doen om Sammy goed te begeleiden tot een zelfverzekerde hond.


Sammy heeft mij wel veel geleerd, zijn aanwezigheid met alles erop en eraan is nu onderdeel van de kennis ik heb opgedaan. Met alle kennis die ik opgedaan heb in de afgelopen 40 jaar heb ik een cursus uitvallende hond ontwikkeld, waarbij ik je het succes wél kan garanderen. Meer te weten komen over deze cursus? Klik op de knop hieronder! 

 

 

446 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page