top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Hij doet niets hoor!!

In eerste instantie zou deze blog een heel andere titel krijgen, maar door een voorval kwam het verleden weer helemaal boven drijven en ik denk dat veel hondenbezitters hiermee te maken hebben of krijgen. Aangezien ik heerlijk vrij woon en heel veel eigen grond heb, hoef ik niet per se op pad om mijn honden van de nodige beweging te voorzien. Dat kan een enorm voordeel zijn, maar in het geval van het socialiseren van puppy's kan het soms in je nadeel werken.Ik vergeet makkelijk om met mijn meiden op pad te gaan, terwijl ze ook moeten wennen aan bos, een woonwijk en heel veel andere dingen. Daarom ga ik regelmatig op de koffie bij een vriendin en ik neem dan de puppen mee omdat zij in een drukkere omgeving woont dan ik en dan kan ik mooi een rondje wandelen met de dames. In deze situatie maken ze toch weer veel andere dingen mee, zoals bijvoorbeeld de robotgrasmaaier, auto's over de kleine hobbelige keitjes, soortgenoten die ook een andere kleur en maat kunnen hebben blijkbaar en ook aan de lijn lopen, de twee-benigen die jou als pup zo graag willen aaien terwijl je dat niet perse zo leuk vindt en ga zo maar door. Met andere woorden; een situatie om regelmatig even te herhalen voor mij en mijn hondjes.


Maar ook het bos moet uitgeprobeerd worden en bovendien is het dan even quality time wat we samen hebben. Voordat ik zo'n uitstapje ga doen, kijk ik even of het uitgekozen bos regels heeft waar ik me aan moet houden. En waar dus niet alleen ik mij aan moet houden, maar andere mensen ook. Want loslopende honden, daar zit ik op zo'n moment niet op te wachten en als ik mijn schattige speelse onstuimige pup aan de lijn moet houden moet de eigenaar van de bejaarde labrador, de uitvallende chihuahua, de onderdanige Mechelse herder en de angstige en daardoor borstelende luidblaffende combinatie van rassen middelgrote hond dat ook. En dat is prettig omdat je op die manier je pup goed kunt begeleiden als je honden tegenkomt die toch iets minder in balans zijn.Dus daar ging ik op pad met Madelief, de naam zegt al genoeg, toch? Na een kort autoritje kwamen we aan in het bos van mijn keuze. Door de regen was het prachtig qua kleur en gelukkig niet zo druk.

Madelief was zeer onder de indruk van eigenlijk alles. Een rood/wit gestreept paaltje was al genoeg om even van een afstand dat vreemde voorwerp in zich op te nemen. Ook de man met - ook een jonge - Duitse Herder aan de lijn, was best spannend. De twee jonge honden vonden het allebei spannend en beide eigenaren namen afstand en vervolgden hun weg. In zo'n bos kom je allerlei leuke nieuwe situaties tegen waar je als eigenaar met je hond of pup heel creatief mee om kunt gaan waardoor er leuke uitdagingen zijn.


Madelief en ik lopen over een hele lange houten brug en zodra ze zich daar op haar gemak voelt, gaan we een "zit", een "af" en een "handtouch" doen. Aan het begin van het bos hangt een houten balk over het pad aan kettingen. In plaats van eroverheen te gaan, daag ik Madelief uit om er onderdoor te gaan. Of als ze heel easy-going is, probeer ik haar eroverheen te laten lopen, natuurlijk alles in stapjes en op een veilige manier.Maar nu komt het; we zijn op de weg terug en genieten nietsvermoedend van het heerlijke weer (ondanks de regen) en de positieve indrukken die we hebben opgedaan. Uit het niets komt er een zwartharige grote raket op vier poten luid blaffend en borstelend op ons afgestormd. Madelief, die al meer dan voldoende prikkels heeft opgedaan tijdens haar eerste keer in het bos, schrikt zo erg van dit in haar ogen "zwarte monster" dat ze wil vluchten. Ze drukte haar staart echt helemaal onder haar buik, de lijn staat strak en de angst is van haar snoetje af te lezen. "Hij doet niets hoor!" Brult een mannenstem vanuit de verte, de man is verder niet te zien en ik probeer uit alle macht controle te krijgen over de situatie. Ik probeer Madelief om te draaien om zo de situatie te doorbreken en het oogcontact tussen de twee honden te vermijden. Tegelijkertijd roep ik: "Maar de mijne wel!"


Nou, dat was voor de man reden om toch zijn pas te versnellen om zijn hond te redden uit deze, met mijn opmerking in zijn gedachte, benarde positie. Eenmaal aangekomen bij zijn zwarte totaal uit balans zijnde viervoeter, hijgt de man: "Ohh, het is nog maar een pup!" Nou, mijn hele hondenverleden kwam aan me voorbij, in de tijd dat ik nog niet zo vrij en buitenuit woonde was dit een situatie die ontzettend vaak voorkwam. En die zin: “HIJ DOET NIETS HOOR!” betekent blijkbaar “HIJ BIJT NIET HOOR!” Echt zo ontzettend jammer dat bij een aantal hondenbezitters de kennis zo niet aanwezig is en dat ik, mijn pup en velen met mij er een hele nare ervaring aan over houden. Want los van het feit dat je als eigenaar je rot schrikt van deze actie is Madelief een nare ervaring rijker. Natuurlijk zal haar leven niet alleen maar bestaan uit leuke ervaringen, maar zoals iedereen wel weet en ik in mijn praktijk/hondenschool met grote regelmaat tegenkom, zijn met name uitvallende honden en honden die daar het slachtoffer van zijn geworden.Het uitvallen is gedragsproblematiek wat je dus eigenlijk kunt voorkomen als je met je hond op jonge leeftijd een hondenschool bezoekt die goede cursussen geeft en met name de kersverse eigenaar van veel informatie en kennis voorziet. Maar ook door dit uitvallen, kan gedrag ontstaan bij de andere partij wat als gedragsproblematiek kan worden bestempeld en wat dus voorkomen had kunnen worden. En daar komt natuurlijk nog bij dat je de regels moet naleven die gelden in het gebied waar je op dat moment loopt met je geliefde viervoeter. Elke hond wil graag ergens achteraan jagen en voor de dieren in het bos is het geen lolletje als dat gebeurt.


Challenge4dogs geeft ook informatielessen voor mensen die graag een hond of pup willen aanschaffen en voor ze aan dit avontuur beginnen graag willen weten waar ze rekening mee moeten houden en waar ze tegenaan kunnen lopen. Wij kunnen je ook adviseren bij een eventuele rassenkeuze. Zo kom je goed beslagen ten ijs!


Informeer naar de mogelijkheden via e-mail of WhatsApp via onderstaande gegevens. Wij denken graag met je mee zodat je weet waar je aan begint, wat je kunt verwachten en of de keuze die je wilt gaan maken een goede, passende keuze is. Wil je je alvast even inlezen? We hebben eerder al geblogd over dit onderwerp.


WhatsApp/telefoon: 06 - 23 94 94 14


256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page