top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Rassenkeuze

Al mijn blogs gaan tot op heden over mijn eigen honden, socialisatie, opvoeding en training. Maar het begint natuurlijk allemaal met de rassenkeuze of een combinatie van rassen. Omdat ik heel graag wil weten wat de beweegreden van mensen is om voor een bepaald ras te kiezen, stel ik dan ook vaak deze vraag.


Als ik naar mezelf kijk en de rassen die ik heb gekozen in de loop van de jaren is het een uiteenlopende keuze geweest, maar allemaal zeer bewust. Eén ras springt er wel met kop en schouders bovenuit; de Border Collie! Dat betekent niet dat alle andere rassen niet bij me passen, maar de Border Collie komt wel het meest overeen met mijn persoonlijkheid en karaktertrekken.



Het actieve en leergierige spreekt me erg aan in dit ras en de uitdaging om samen met deze honden een team te vormen waarin we elkaar begrijpen en waarderen. Het kan me enorm ontroeren om te zien hoe deze, voor mij, geweldige honden enorm graag voor je willen werken en hun best doen om te begrijpen wat ik nou eigenlijk bedoel. Maar ook ik denk natuurlijk wel eens: "Daar gaan we weer!" Met name de wandelingen in weer en wind als je een drukke vermoeiende dag hebt gehad en de administratie nog gedaan moet worden. Ik kan met deze honden niet volstaan met een blokje om en ook de trainingen zijn een dagelijks terugkerend ritueel.



Waarom kiezen we voor een bepaald ras?


Door de afgelopen periode waarin COVID een hoofdrol speelde, heb ik regelmatig keuzes voorbij zien komen waar niet bewust over is nagedacht. De gevolgen van een keuze kunnen soms heel erg tegenvallen en aangezien de hond niet kiest en gewoon is wie hij is, kunnen er verdrietige situaties ontstaan. Dit is de reden van deze blog; wees je bewust van je keuze. Daarmee voorkom je veel teleurstellingen en verdriet.


Zo heeft elk ras specifieke eigenschappen waar je rekening mee moet houden, neem bijvoorbeeld de Friese Stabij. Een leuke energieke hond die zelfstandig kan werken en een sterk karakter heeft. Ooit gefokt om het erf “schoon “te houden van ongedierte. Dus een rat of een mol vangen is een Friese Stabij niet vreemd. Maar dat betekent ook in deze tegenwoordige tijd dat deze geweldige hond, als hij alleen in de net aangelegde tuin wordt gelaten, hij opeens een mol denkt te spotten... Tsja, en dan kun je misschien een gigantisch gat aantreffen in je net aangelegde gazon... Met andere woorden; kies je voor het bovenstaande ras? Laat hem dan niet alleen in je prachtige tuin.


Van Teckel naar Duitse Dog

Zo hebben we een cursist die al 32 jaar tussen de teckels zit. Ze heeft een voorliefde voor dit ras ontwikkeld en zit al 10 jaar actief in de teckel-wereld en tussen allerlei teckel-liefhebbers. Na het overlijden van 1 van haar zo geliefde teckels kwam ze op een dag bij mij met een 8 weken Duitse (of Deense) Dog! Ik was verbijsterd, de teckel-gek die ineens met een baby dinosaurus aan komt zetten, welke straks buitenaardse proporties gaat aannemen!!!


Mijn eerste vraag aan haar was dan ook: “Wat bezielt je om een Duitse Dog te nemen?” Ze was heel resoluut in haar antwoord; ze was eigenlijk in de afgelopen jaren tot de ontdekking gekomen dat, hoewel teckels super leuk zijn, het ras niet 100% matcht met haar eigen karakter en wat ze zoekt in een hond. Ze geniet volop van de twee teckels thuis, maar heeft eigenlijk al jaren een geheime liefde ontwikkeld voor het ras de Duitse Dog! Ze heeft zich de afgelopen drie jaar verdiept in het ras en is bij meerdere fokkers op bezoek geweest om kennis te maken met meerdere doggen. Ze kwam eigenlijk tot de conclusie dat ze van jongs af aan “gewoon” was opgegroeid met teckels, en hoewel het ook een heel leuk ras is waar ze veel plezier aan beleefd, is het gewoon op haar pad gekomen. Na het verliezen van één van de teckels wist ze dat ze heel graag weer een 3e hond erbij wilde, maar dat het een ander ras moest zijn wat meer paste bij haar eigen karakter en behoeftes.



Haar partner heeft thuis nooit honden gehad en kent alleen een rotweiler van dichtbij uit zijn familie. Hij vindt gewoon grote honden heel erg leuk, ze zijn vaak wat rustiger, en met zijn 1.94m wandelt het ook heel anders dan een kleine worsthond op pootjes. Samen zijn ze gaan kijken welk groot ras dan bij hen zou passen en er kwamen eigenlijk meerdere rassen naar boven: de Tamaskan, want die vonden ze vooral erg mooi, maar heel pittig in karakter en ze hebben veel beweging en uitdaging nodig. Dit past gewoon niet bij hun levensstijl. Hollandse herders vinden ze ook mooi, maar de behoefte van dit ras strookt niet met het dagelijkse leven wat zij leiden. Ook vinden ze het belangrijk dat het een ras is wat over het algemeen goed matcht met de ruwharige teckel. Zo kwamen ze na veel wikken en wegen uit bij de Duitse Dog.


Natuurlijk is de Duitse Dog een geweldig bijzonder ras met over het algemeen een fijn en vriendelijk karakter. Wel heb je dan weer te maken met andere uitdagingen, vanwege de afmeting. Zeker wanneer je teckels bent gewend, is een Duitse Dog toch wel even iets heel anders! De kleine 3-deurs boodschappenauto kan je direct wel vaarwel zeggen, daar prop je met geen mogelijkheid een volwassen Dog in. Ook de grootste bench die je kunt krijgen is vaak nog aan de kleine kant. Een Duitse Dog heeft zeker wel beweging nodig, maar in mindere mate dan bijvoorbeeld een schapendrijver. Doggen zijn zachtaardig en gevoelig. Een mooi voorbeeld die ze me heeft voorgelegd is het verschil in het ontdekken van de wereld. Hoewel alledrie haar teckels als pup vrij resoluut de wereld rondstapte, overal nieuwsgierig naar zijn en best wel een beetje “last” hebben van grootsheidswaanzin, gaat de Dog op straat gewoon eerst eens rustig zitten om te kijken naar bijvoorbeeld een groep fietsers. Ze gaan dus heel anders om met dezelfde situatie en zij kon de verschillen heel mooi aan mij voorleggen tijdens de puppycursus.

Uit praktisch oogpunt


Bij het kiezen van een bepaald ras of een bepaalde kruising, is het handig om je te realiseren wat de voor- en nadelen zijn vanuit praktisch oogpunt. Denk aan het verharen, het energie-niveau, waar het ras voor gefokt is (jachthond, waakhond, erfhond etc.) en wat dus de behoeftes zullen zijn van je hond. Denk aan bijvoorbeeld een Mechelse herder, ze zijn hoog intelligent en staan altijd aan, verharen redelijk weinig, hebben veel beweging nodig en daarnaast geestelijke uitdaging (oftewel hersenwerk) en training nodig. Veel mensen vinden dit ras erg mooi qua uiterlijk, maar je moet je dus afvragen of de eigenschappen van dit type hond zullen passen bij jouw eigen levensstijl. Alleen dan kun je een goede, bewuste keuze maken voor dit ras. Het is dus goed om bij het aanschaffen van een hond te kijken naar het ras of de meerdere rassen die er inzitten bij een kruising.



Opvoeding en karakters

De Mechelse herder wordt met name gefokt voor bewaking en verdediging (denk aan politie en defensie) omdat ze krachtig zijn, een enorm doorzettingsvermogen hebben en voor de baas door het vuur willen gaan. Het feit dat ze deze eigenschappen hebben, neemt niet weg dat dit ras van nature ook heel gevoelig is en dus constant over hun eigen grenzen gaan. Ze willen werken voor de baas en ze zijn zo gefokt dat ze eigenlijk altijd door gaan. Dit geeft in veel gevallen problemen voor de hond. Dit wordt niet altijd door iedereen erkend, maar ik zie het als hondengedragsdeskundige vaak in de praktijk naar voren komen. De problemen zijn te herleiden naar het feit dat de hond eigenlijk heel gevoelig en zacht is van binnen, maar daar tegenover staat de gefokte eigenschap van hardheid, doorzetten en altijd “aan” staan.

Nog een goed voorbeeld is het grote verschil tussen de twee honden bij één van mijn cursisten. De teckel is stoer, deinst niet gauw terug en is gefokt om achter prooien aan te gaan die eigenlijk vaak groter zijn dan zijzelf. Naast konijnen zijn ze gefokt om te jagen op dassen en vossen bijvoorbeeld. Die grootheidswaanzin heeft dus een hele goede reden en een duidelijke oorzaak, maar dat kan in het dagelijks leven soms problemen geven. Ze binden niet gauw in en staan hun mannetje, maar kunnen daardoor soms best heftig reageren op andere (met name grotere) honden bijvoorbeeld. De Duitse dog daarentegen, is ondanks zijn enorme formaat, veel terughoudender, voorzichtiger en kijkt veel meer de kat uit de boom. Bij een Dog zou je dus meer “last” kunnen hebben van die terughoudendheid, waardoor ze bijvoorbeeld sneller een beetje angstig zijn voor nieuwe dingen.


Je begrijpt, de socialisatie en opvoeding van een Mechelaar, een Teckel en een Duitse Dog kun je niet 1-op-1 met elkaar vergelijken. Je zult dit dus anders moeten benaderen, afhankelijk van het ras, en het persoonlijke karakter van de hond. Want ook dat is ongeacht het ras per hond natuurlijk verschillend. Niet elke hond is hetzelfde, maar bij de keuze voor een bepaald ras of een bepaalde kruising kan het je wel enorm helpen om te weten waar je aan begint en waar je allemaal rekening mee moet gaan houden de komende 10 - 15 jaar dat je je viervoeter in huis zult hebben.


De keuze van je nieuwe pup of herplaatser


Kortom, wanneer je van plan bent een pup aan te schaffen is het dus heel belangrijk om rekening te houden met het ras (of de rassen) en hun ras-specifieke eigenschappen. Heb je hier hulp bij nodig dan kan je bij vragen tot aan de keuze van de pup uit het nest hulp krijgen bij Challenge4dogs. Heb je al een pup in huis en loop je tegen dingen aan? Ook dan zullen wij tijdens de puppycursus goed kijken naar het ras en het persoonlijke karakter van jouw pup zodat we heel specifiek ondersteuning kunnen bieden in de opvoeding en socialisatie van je pup naar een stabiele, fijne volwassen hond.


De komende tijd ga ik cursisten interviewen over hun hond(en) en waarom ze voor het ras of type hond gekozen hebben, waar ze tegenaan lopen en wat hun ervaringen hierin zijn. Ik denk dat het interessant is om daar open en eerlijk met elkaar over te spreken, zodat we elkaar kunnen helpen bij niet alleen het kiezen van een passende hond, maar ook om elkaar te informeren en te helpen bij situaties waar je als hondeneigenaar tegenaan loopt.


Vragen kun je altijd stellen via info@challenge4dogs.nl.

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs en de interviews met cursisten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief waarin we ook Kong-recepten delen en fijne tips geven over hersenwerk voor je hond!

219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page