top of page
Zoeken
Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Trainen met de clicker… is dat nu echt nodig?

Bijgewerkt op: 17 sep.

Als je een beetje om je heen kijkt dan zie je al snel dat iedere hondenschool kiest voor een andere aanpak. Sommige hondenscholen verkiezen het gebruik van een clicker, andere weer een beloningswoord.  Misschien denk je al: ‘Een beloningswoord zoals ‘yes’ is toch veel makkelijker? Die heb ik altijd bij me en is toch net zo goed.’ Is die clicker dan wel echt nodig? Hoogtijd om je uit te leggen waarom trainen met een clicker niet optioneel is bij Challenge4dogs.



Wat is een clicker bij hondentraining?

Een clicker is een trainingstool ter grootte van een gemiddelde sleutelhanger. Als je erop drukt, komt er een geluidje uit: een ‘klik’. Dit geluid is kortdurig en altijd hetzelfde. Een clicker gebruik je uitsluitend als je aan het trainen bent. Met de klik laat je je hond weten dat hij het gewenste gedrag laat zien, hiermee geef je je hond duidelijkheid: dit is wat ik van je verwacht. In tegenstelling tot een beloningswoord is een clicker emotieloos. Dat is heel fijn, want als je zelf even niet goed in je vel zit dan kun je door wisselende emoties in je stem ook wisselende signalen afgeven aan je hond. 


Hoe gebruik je een clicker?

Zie de clicker als markeerpunt. Je wilt van A naar B, hoe kom je daar? Door ieder stapje te klikken zodat je hond begrijpt wat de bedoeling is. Hierdoor kun je oefeningen in kleine stukjes aanleren. Wil je bijvoorbeeld dat jouw hondje op een krukje gaat staan? Klik dan eerst voor het eerste pootje, vervolgens voor 2 pootjes, daarna als hij probeert nog een pootje erop te zetten. Op die manier kun je heel precies timen en bevestigen dat dit is wat je van hem wilt. Zie de klik als het maken van een foto: je bevestigt het gedrag dat je zou zien als je op dat moment een foto maakt. Naarmate de oefening vordert en je aan je hond ziet dat hij het begrijpt, kun je de klik steeds verder uitstellen, waardoor je uiteindelijk pas klikt als je hondje de 4 pootjes op het krukje heeft. 



Is de clicker een beloning?

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is een clicker géén vervanging voor een beloning. Na de klik moet je áltijd belonen, óók als je zelf verkeerd geklikt hebt. In de lessen vergelijken wij de clicker altijd met een salarisstrook: nadat je je salarisstrook hebt ontvangen verwacht je ook je salaris op je bankrekening. Een hond doet dingen omdat hij er beter van wil worden, alleen een klik levert niks op. Het doel van de klik is dat je hondje zijn gedrag gaat herhalen, dit doet hij alleen als hij weet dat er iets te verdienen valt. Omdat je, na de klik je hondje een beloning geeft (salaris), betekent klik ook direct einde oefening. Je zult na het klikken opnieuw een commando moeten geven. 


Timing ten opzichte van een beloningswoord

Door het gebruik van de clicker ben jij duidelijk voor jouw hond, hierdoor kun je uiteindelijk grotere stappen maken in je training. Hoe fijn is het als een ‘zit’ ook echt ‘zit’ is en dat je geen ‘blijf’ meer hoeft te zeggen? In feite kun je hiermee alles aanleren, doordat je precies het juiste moment kunt markeren. Integenstelling tot een beloningswoord, jouw ‘yes’ is altijd langzamer dan de klik. Je kunt jezelf afvragen of je hond begrijpt dat jouw ‘yes’ sloeg op het pootje optillen of op het pootje weer neerzetten. 


Het nadeel van de clicker

Of het echt een nadeel is dat laat ik aan jou. Maar de praktijk leert dat je als mens soms ook even moet wennen aan het gebruik van de clicker. Het dwingt je om goed naar je hond te kijken en het vergt wel een stukje oog-handcoördinatie. Het beschadigt je hond echt niet als je dit in het begin zelf ook nog even onder de knie moet krijgen. In de les begeleiden we je hierbij.


Is de clicker écht nodig? 

De keuze ligt altijd bij jezelf, het is jouw hond en je moet hierbij ook naar je eigen ambities kijken. Uiteindelijk krijg je bij Challenge4dogs les op niveau, wat ons betreft is de clicker hiervoor essentieel. Als je bij ons op les komt breiden we je voor op het instapniveau van een vervolgcursus, zoals gedrag & gehoorzaamheid, zoekwerk of uiteindelijk zelfs obedience of (professionele) detectie. Je begrijpt nu: wij adviseren je een clicker te gebruiken, daarom krijg je er altijd een van ons als je hier op les komt. Uiteindelijk moet je thuis vooral je eigen keuzes maken, maar om deze basis te kunnen leggen is trainen met de clicker in de les daarom verplicht. 


Jacqueline Verschuren traint haar mechelse herder met clicker



204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page