top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Rust, reinheid en regelmaat

Bijgewerkt op: 23 jan. 2021

In onze vorige blog hebben jullie gelezen over de eerste belevenissen van Lisa en haar Herderpup Jip. Hierin omschreef zij de eerste dagen van Jip bij hen thuis waarin zij onder andere vertelde over het tot rust laten komen van een pup na een drukke, enerverende dag. Graag lichten wij dit onderwerp verder toe, vanuit het oogpunt van een gedragsdeskundige.



Waarom zijn rustmomenten belangrijk?


Een opgroeiende pup heeft meer rustmomenten nodig dan een volwassen hond, omdat een pup alle nieuwe prikkels moet verwerken. Hij komt uit de situatie van communiceren met soortgenoten - het nest, broertjes en zusjes en de moederhond - naar communiceren met mensen. Dat kost veel energie. Net als bij een baby die nog veel moet slapen, moet een pup dat dus ook. Een pup heeft zelf nog geen grenzen, die moet je voor hem of haar bepalen. Natuurlijk is geen één pup hetzelfde, maar in het algemeen is het altijd goed om de pup te begrenzen in zijn activiteiten en de prikkels die hij ervaart gedurende een dag.


De pup hoeft niet altijd te slapen, als hij maar kan rusten. De rust is nodig om de pup zijn prikkels te laten verwerken. Wanneer een pup deze rustmomenten niet krijgt, kan hij overprikkeld raken. Herkenning van overprikkeling is onder andere heel hard bijten, blaffen, rondjes rennen, tijdens het rennen overal even een hapje uit nemen en piepen. Dit zijn directe gevolgen van overprikkeling, die je dus meestal direct kunt waarnemen in het gedrag van je pup. Een pup gaat vaak pas uit zichzelf slapen wanneer hij echt op instorten staat, hij kan dat zelf nog niet bepalen op het juiste moment.


Naast deze directe gevolgen heb je ook lange-termijn-gevolgen van een overprikkelde pup in de groeifase. Dit uit zich bijvoorbeeld in gedrag op latere leeftijd zoals agressiviteit, uitvallend gedrag naar dieren of mensen en andere vormen van escalatie omdat zijn spreekwoordelijke “emmer” vol is. Als volwassen hond heeft hij dan geen - of minder - reserve opgebouwd en heeft hij dus eigenlijk altijd een - bijna - volle emmer. Daarom is het belangrijk om je pup op het juiste moment rustmomenten te bieden en vaak, net als met kinderen, moet jij die bepalen en op een goede manier faciliteren.



Bij regelmaat hoort ook zindelijkheidstraining


De rustmomenten zorgen voor structuur en regelmaat, wat je ook moet doorvoeren in andere situaties zoals het zindelijk maken van je pup. Ook hier moet je zorgen voor regelmaat en kun je op voorhand al bepalen wanneer je pup zijn behoefte moet doen. Dat zijn op de volgende momenten: na het eten of drinken, na het spelen en na het slapen. Wanneer de pup wakker wordt, kan je hem of haar het beste meteen buiten zetten, want na het slapen moeten ze vrijwel altijd direct plassen. Pak de pup op na het slapen en zet hem of haar buiten en wacht rustig zonder iets te zeggen of te doen tot hij zijn behoefte doet. Leidt hem dus niet af, praat niet tegen hem en laat hem rustig scharrelen. Wanneer hij plast of poept kun je hem uitvoerig belonen, direct nadat hij klaar is, zodat hij de link legt tussen het goede gedrag en de beloning. Doe dit niet terwijl hij nog aan het plassen of poepen is, want dan kan het zijn dat hij van enthousiasme stopt met plassen. Het juiste moment van belonen is hier dus heel belangrijk.


Wil je graag meer tips of hulp bij het zindelijk maken van jouw pup, of heb je vragen over begrenzen en benchtraining, neem dan contact met ons op via info@challenge4dogs.nl.



De perfecte rustplaats voor je pup


Maar wat is nu de beste rustplaats voor een pup? Dit vragen veel mensen zich af en deze vraag krijgen wij vaak op de hondenschool. Op internet lees je ontzettend veel meningen over het wel of niet gebruiken van een mand of bench en wat het formaat dan wel niet moet zijn. Iedereen heeft er een mening over, maar wanneer je even goed nadenkt is het volgende belangrijk:


Een mand is leuk, maar dit begrenst de pup onvoldoende. Hij kan immers zelf beslissen uit de mand te stappen en zal dit dan ook sneller doen zodra er ergens een prikkel ontstaat. In een bench wordt hij begrensd en daarom zijn wij voorstander van een bench wanneer je pup opgroeit.


Zorg dat de bench een positieve, veilige omgeving is. Leg hier een knuffel of zacht speelgoed in, een lekkere deken of een zacht matrasje waar hij echt comfortabel in kan liggen. Zorg voor zo min mogelijk onnodige prikkels in de bench en leg er een lap of deken overheen zodat het een veilig, rustig holletje wordt. Je kunt bijvoorbeeld in de bench altijd iets lekkers geven en ook zijn dagelijkse voer, zodat hij vanaf het begin bij je thuis een positieve associatie heeft met de bench.



Het formaat van de bench


Een bench moet niet te groot zijn, want dan begrens je de pup onvoldoende. Wel moet hij zich erin kunnen omdraaien en er languit in kunnen liggen. Wanneer je een pup hebt van een groot ras, kan je eventueel meteen een groot formaat bench aanschaffen en deze zelf tijdelijk halveren. Zo kan de bench meegroeien met de pup en hoef je niet meerdere formaten benches aan te schaffen.


Het is dus belangrijk om je pup op te voeden volgens een aantal duidelijke regels. Niet alleen doe je je opgroeiende pup een enorm plezier op de korte en natuurlijk de lange termijn, ook helpt het jou als baasje om ongewenst gedrag of een lichamelijk ongemak op tijd te herkennen bij je opgroeiende hond. Dit is belangrijk want dergelijke ongemakken kunnen van invloed zijn op de rest van zijn leven. Het is dus belangrijk dat je die op tijd kunt signaleren.



Kortom, voor zowel je hond als voor jou en je gezin is het prettig om je pup stabiel, begrensd en met voldoende rust te laten opgroeien tot een zelfverzekerde, gezonde en in balans zijnde kameraad voor de komende 10 tot 15 jaar!


627 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page