top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Het socialiseren van je pup

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2021

Nadat je je pup mee naar huis neemt - vanaf de fokker of het asiel - is er gelijk werk aan de winkel; je pup moet gesocialiseerd worden om op te groeien tot een stabiele volwassen hond. Het socialisatieproces begint al bij de fokker en gaat door totdat je pup ongeveer een jaar oud is. Dit is een proces waar je de nodige aandacht aan moet schenken en waarbij je niet overhaast te werk moet gaan. Met andere woorden; ga niet elke dag van alles ondernemen en doseer niet alleen qua tijd, maar ook qua drukte.


"Doseer niet alleen qua tijd, maar ook qua drukte."

Het belang van socialiseren


Een goed gesocialiseerde hond betekent - uitzonderingen daargelaten - een stabiele hond. Niet alleen is het belangrijk voor later, wanneer de hond volwassen is, ook helpt het bij het op tijd detecteren van ongemak, ziektes of ongewenst gedrag. Een specifiek ras heeft vaak ook een aantal specifieke kenmerken. In sommige gevallen wil je aangeboren karaktereigenschappen stimuleren, in andere gevallen wil je het juist afremmen. Het is belangrijk dat je je pup laat kennis maken met allerlei verschillende aspecten uit het dagelijks leven. Denk aan diepte, hoogte, geluiden, drukte, reizen, vreemde voorwerpen, allerlei soorten mensen, kinderen, honden en andere dieren.



Opbouwen


Zo ga je niet meteen naar de kermis met je pup, maar ga je eerst eens een stukje lopen in een rustige straat en bouw je dit op totdat je pup de nodige positieve ervaringen heeft opgedaan door kennis te maken met een drukkere situatie zoals bijvoorbeeld de markt. Bij dit soort situaties kun je je pup op de arm nemen om de situatie eerst te overzien. Na alles te hebben bekeken vanuit deze veilige positie kun je hem/haar op de grond zetten. Het is een fabel dat je je pup niet moet optillen in dit soort situaties i.v.m. het creëren van angst.


Aan de ene kant is het meemaken van allerlei uiteenlopende zaken heel belangrijk, maar daar staat tegenover dat je je pup ook de tijd moet geven om al deze indrukken te verwerken. Het is daarom een goed idee om - indien mogelijk - de ene dag iets te ondernemen en de dag erna lekker in en om het huis te verblijven met voldoende (bench)rust.



Zoals beschreven in een eerder blog kan je pup makkelijk overprikkeld raken, met alle gevolgen van dien. Het is zaak dat je pup zoveel mogelijk meekrijgt in zijn jonge leventje zodat hij zich overal op zijn gemak zal gaan voelen. Ook voorkom je hiermee dat je pup niet meteen overal achteraan gaat jagen, ook daar is socialisatie erg goed voor. Je pup leren om te gaan met een kat die wegrent of van de kippen af te blijven die in de tuin lopen, bijvoorbeeld.


Met je pup naar een school gaan om je kinderen op te halen dien je rustig op te bouwen. Meteen je pup blootstellen aan de drukte midden op het schoolplein en alle kindjes hem/haar laten aaien, kan juist een trauma opleveren. Bij elke nieuwe situatie geldt de regel dat je het kalm opbouwt, dus in stapjes. Autorijden is ook iets wat voor veel honden niet fijn is. Ook hier geldt; bouw het rustig op en ga niet meteen naar opa en oma wat twee uren rijden is.



Bij Challenge4dogs kun je speciale socialisatielessen volgen, maar veel informatie en oefeningen zijn al in onze puppycursussen verwerkt. Tijdens de puppycursus geven wij duidelijke voorbeelden hoe je je pup in stappen kunt socialiseren. Daarnaast helpt de puppycursus om de pup te leren omgaan met andere honden en vreemde mensen in een nieuwe omgeving. In de huidige situatie omtrent corona is het even niet mogelijk om in groepsverband te trainen, dus zetten wij onze eigen, stabiele honden in ter ondersteuning van het socialisatieproces van jouw pup.


Heb je een vraag over socialisatie? Mail of app ons gerust.


WhatsApp: 06 - 23 94 94 14

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page